Links voorzitter Leo van der Geer en naast hem penningmeester Emile Weijters. Foto: Jurgen van Hoof.
Links voorzitter Leo van der Geer en naast hem penningmeester Emile Weijters. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Wedertzangers zingen al 45 jaar

Ton van Helvoort

'Zingen houdt je jong'

In 1974 werd De Wedertzangers opgericht vanuit de ziekendienst van de Antoniusparochie. In al die jaren heeft dit ouderenkoor haar stem regelmatig laten horen.

Valkenswaard - Aanvankelijk was de naam van het koor De Schorre Kelen. Die naam deed echter geen recht aan het niveau van het zingen. Daarom werd die in 1999 veranderd in De Wedertzangers, een verwijzing naar de woonplaats Wedert - of Valkenswaard. "Het doel bleef en blijft echter onverminderd", zegt voorzitter Leo van der Geer. "Dat is het beoefenen van koorzang, geschikt voor mensen van een wat oudere leeftijd. En dat alles in een ontspannen sfeer. De gemiddelde leeftijd van ons koor is tachtig jaar en het aantal leden schommelt al jaren rond de veertig. Dat zijn mannen en vrouwen die het geweldig vinden om hun mooie stem op regelmatige tijden te laten horen."

Bejaardencentra

"In het verleden", zegt penningmeester Emile Weijters, "waren we nogal eens te beluisteren in verzorgingshuizen en bejaardencentra." Kennelijk door gebrek aan personeel zijn die bezoeken de laatste tijd niet meer aan de orde. "Dat vinden we jammer, want juist zingen houdt de mensen jong. Ons koor is na al die jaren ook een vriendengroep geworden die bij ziekte of narigheid klaar staan om elkaar te helpen."

Woensdagmiddag

Elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur hebben de koorleden repetitie in het zaaltje naast de Antoniuskerk op de Eindhovenseweg. "Neem maar van ons aan dat de opkomst elke week hoog is en naast het zingen de laatste nieuwtjes ook nog eens worden uitgewisseld." Overigens is er een kans dat op redelijke termijn het zaaltje en de Antoniuskerk verkocht worden. "We zijn dan ook al geruime tijd op zoek naar, zonodig, een andere locatie. Wij houden ons voor eventuele suggesties aanbevolen. Het zingen gaat hoe dan ook gewoon door. Op 12 oktober nemen we deel aan het Korenfestival in Hapert. En reken er maar op", zegt Leo, "dat we daar goed voor de dag komen."

Meer berichten