"Negentig procent van de spullen die de mensen meegeven, is prima."
"Negentig procent van de spullen die de mensen meegeven, is prima."

'Opbrengst voor financiële continuïteit'

Willem-Jan Schampers

Scouting Vlooienmarkt op 5 oktober

Geert van Rennes en Loek Overes klinken heel beslist. "Het klinkt misschien wat onvriendelijk, maar we zijn geen vuilophaaldienst. Daarom vragen we aan de mensen om geen dozen vol troep aan de weg te zetten. En ook grote meubels, koelkasten en wasmachines nemen we niet mee. De vuistregel is dat een kind in zijn eentje iets moet kunnen dragen." De jaarlijkse Scouting Vlooienmarkt op de Markt in Valkenswaard vindt plaats op zaterdag 5 oktober.

VALKENWAARD - Komende vrijdag en zaterdag gaan de leden van scouting Sint-Stefanus en scouting Sint-Maarten in heel Valkenswaard langs de deuren om bruikbare spullen voor de vlooienmarkt op te halen. Geert, voorzitter Sint-Stefanus: "We doen dit al heel veel jaren. Het is een mooie samenwerking, die elke keer weer opnieuw voor veel enthousiasme zorgt. Bij onze jeugd, de ouders, de leiding, de penningmeester én de vele bezoekers. We hebben vaak mooie en interessante spullen, En voor ieder wat wils. Van koopjesjagers tot verzamelaars en van antiekhandelaren tot mensen die het gewoon gezellig vinden om wat rond te struinen."

Loek, voorzitter van Sint-Maarten, erkent dit. "Het is gewoon een hele goede markt. Er is altijd wel wat te vinden. De meeste belangstelling gaat traditioneel uit naar fietsen, bestek, pannen, elektra en elektrisch gereedschap. Die laatste categorie is nieuw, hier is veel vraag naar. De mensen die vaker op onze markt zijn geweest, weten precies op welke kraam welke spullen te koop zijn, De echte koopjesjagers en verzamelaars staan 's morgens al voor het hek te trappelen, totdat ze naar binnen mogen." Geert valt hem bij: "We hebben een beperkt aantal kramen, maar heel veel spullen. De kramen worden steeds aangevuld. En naarmate de dag vordert, zakken ook langzaam de prijzen."

De opbrengst van de vlooienmarkt is voor de scoutinggroepen een dankbare aanvulling. Volgens Geert heeft Sint-Stefanus het geld zelfs nodig om de begroting sluitend te krijgen. Loek: "Wij hebben ook nog ieder jaar onze Paaseieren-actie, maar de opbrengst van de markt zorgt wel voor continuïteit, De normale scoutingactiviteiten worden betaald uit de contributie, maar algemene kosten voor bijvoorbeeld stroom, verwarming en het onderhoud van de blokhut worden mede gefinancierd door de vlooienmarkt. Het maakt het allemaal net even makkelijker."

Naast de 'gewone' vlooienmarkt, is er ook de jaarlijkse veiling, waarbij de wat meer waardevolle spullen - bij opbod - worden verkocht. Geert: "Denk dan aan kunstobjecten en antiek, maar soms ook nieuwe spullen die nog in de doos zitten. We sinds kort iemand die verstand heeft van antiek en van tevoren al beoordeelt of iets 'veilingwaardig' is. Deze objecten komen vervolgens op Facebook te staan, zodat geïnteresseerden al kunnen kijken wat er wordt aangeboden."

De vlooienmarkt is op 5 oktober, van 11.00 tot 16.00 uur. Om 12.00 uur is de veiling.

Meer berichten