Weerderheem kon een volle zaal belangstellenden verwelkomen, vol gasten die op het boek en de inleidingen afkwamen. Foto: Ederveen, Lisa van Riet en Rang van Ham.
Weerderheem kon een volle zaal belangstellenden verwelkomen, vol gasten die op het boek en de inleidingen afkwamen. Foto: Ederveen, Lisa van Riet en Rang van Ham. (Foto: )

'Leven en overleven in oorlogstijd' gepresenteerd

Redactie

De theaterzaal van de Hofnar zat vorige week vrijdag vol, toen bij aanvang van de week van de bevrijdingsherdenking het boek 'Leven en overleven in oorlogstijd' werd gepresenteerd. Twee sprekers, Prof. Dr. Bijsterveld en drs van Oudheusden, gaven een zeer aansprekende uiteenzetting over respectievelijk 'de Joden in Brabant in 40-45' en 'de aanloop naar 17 september'.

Valkenswaard - Burgemeester Anton Ederveen reikte de eerste exemplaren van het nieuwe boek uit. Die waren voor Lisa van Riet en Rang van Ham. "Deze jongeren stonden aan de basis van twee van de achttien artikelen in het boek. Dit omdat zij uit belangstelling voor de bevrijding van 75 jaar geleden, en voor hun overgrootouders die een rol speelden ten tijde van 40-45, bij de Heemkundekring navraag hadden gedaan", aldus de Heemkundekring.

Artikelen

De artikelen 'Martinus Smeets' en 'Zij vertelden nooit hun verhaal' werden dan ook door de burgemeester aangehaald bij de uitreiking van de nieuwe uitgave.

'Helaas gebeuren nu nog dezelfde na dingen in de wereld'

Overigens was burgemeester Ederveen vooral onder de indruk van het verhaal 'Een burgemeester in oorlogstijd', over de dramatiek rondom de toenmalige burgemeester K.L.J. Wouters. "In de zaal zat ook een vluchtelingengezin. Het boek geeft namelijk aan dat we weliswaar van de geschiedenis moeten leren, maar dat helaas nu nog dezelfde nare dingen gebeuren in de wereld. Tussen beide genoemde inleidingen zong Jacques Marsmans, die trouwens eveneens een artikel over zijn vader in het boek liet optekenen, liederen die daarop betrekking hebben."

Boek kopen

Op de eerste avond zijn er al veel boeken verkocht. Wie voor 11,50 euro een exemplaar wil aanschaffen of wie zijn bestelling niet heeft opgehaald, kan daarvoor terecht bij het VVV en bij Primera.

Meer berichten