Plaats een regenton en wordt 'eigenaar' van het water. Het meeste regenwater gaat namelijk rechtstreeks het riool in. En dat is zonde.
Plaats een regenton en wordt 'eigenaar' van het water. Het meeste regenwater gaat namelijk rechtstreeks het riool in. En dat is zonde. (Foto: )

Maak ook een koele, groene oase

Redactie

Een win-winsituatie

De afgelopen weken was het weer zover, overdag staat het zweet bij velen op de rug. Eindelijk vakantie en dan is het te warm om lekker op het terras te zitten. De aangeplante tuintje verdort voor de ogen. De hitte heeft veel invloed op het woongenot, dat van gezin en de natuur in de wijk. Hittegolven zorgen voor veel ongemak. Maar gelukkig is er iets aan te doen.

Regio - Warme, droge zomers komen steeds vaker voor. De afgelopen 25 jaar waren er 13 (!) hittegolven in Nederland. Gemiddeld om het jaar hebben we dus te maken met extreme temperaturen en dat is niet normaal. De 13 hittegolven daarvoor waren namelijk verspreid over een tijdsperiode van 100 jaar.

Klimaatverandering is een complex probleem. Maar gelukkig heeft de mens wel enige invloed op de nadelige effecten van deze temperatuurstijging. Samen met buren, straat of wijk kan de overlast van de hitte en droogte tegengegaan en het woongenot verhoogd worden. Een win-winsituatie dus.

Natuurlijke verkoeling

Vergeet die dure, energieverslindende airco's. Het biedt tijdelijk verkoeling, totdat de energierekening die erop volgt. Verkoeling kan makkelijker, goedkoper en duurzamer. Kies voor oplossingen die nog jaren profijt geven. Maak van huis en tuin een koele, groene oase.

Een groen dak of groene gevel helpt tegen de hitte. De groene plantjes, zoals sedum, zorgen ervoor dat het dak koel blijft in de zomer. Het draagt bij aan de isolatie van het huis tegen warmte, maar ook kou in de winter. Een groen dak zorgt er daarnaast voor dat zonnepanelen op een plat dak beter werken. Als het dak te warm wordt, kunnen zonnepanelen minder goed groene stroom opwekken.

Planten die groeien op het dak kunnen ook beter water vasthouden in tijden van hevige neerslag. Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit, maar het ziet er vooral heel mooi uit.

Besparen met regenwater

Hitte is daarnaast te voorkomen door de tuin onder handen te nemen. Maak deze zo groen mogelijk. Vervang de bestrating door meerjarige planten, leg een grasveld aan of maak een geveltuintje. Nog grootser aanpakken? Plant dan een boom! Wie veel groen plant in de tuin, die kan de temperatuur met een aantal graden verlagen. Op een zonnige dag is dan direct te merken dat de tuin koeler is dan die van de buren. Daarnaast verhoogt het de biodiversiteit en trekt het vogels en vlinders aan.

Een tuin met veel groen hoeft ook minder vaak te besproeid te worden. Als het regent kan het water namelijk makkelijker in de grond trekken. Regenwater heeft de perfecte kwaliteit voor het besproeien van de tuin en het is nog gratis ook. Plaats een regenton en wordt 'eigenaar' van het water. Het meeste regenwater gaat namelijk rechtstreeks het riool in. En dat is zonde!

De bodem in een groene tuin houdt het water beter vast en geeft deze af bij warm weer. Hierdoor droogt de tuin – en de natuur in de omgeving – minder snel uit. Dat scheelt geld en kostbaar drinkwater. Nog een stap verder gaan? Koppel het dak dan af. Het water loopt dan direct de tuin in en infiltreert in de bodem via een grindbed of speciale infiltratiekratten. En dat betekent minder vaak water geven en meer genieten van een eigen groene oase.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden