De organisatie van de Truckrun, v.l.n.r.  Corrine, André en Toon van de stichting Truckrun Valkenswaard.
De organisatie van de Truckrun, v.l.n.r. Corrine, André en Toon van de stichting Truckrun Valkenswaard. (Foto: Jurgen van Hoof)

Truckrun rijdt weer door de Kempen

Ton van Helvoort

Start bij MCB in Valkenswaard

Voor de 34e keer gaat zaterdag de Truckrun Valkenswaard van start. Een hele speciale dag voor alle deelnemers.

Valkenswaard - Vanaf 's morgens om 8.00 uur komen de eerste trucks al binnen op het terrein van de MCB in Valkenswaard. Rond 10.30 uur wordt er vervolgens ingestapt en om 12.00 uur vertrekt de eeste colonne door de Kempen. Secretaris Toon van Daal is er al vanaf de eerste Truckrun in 1985 bij betrokken. "We waren toen met vijftig trucks en er werd gestart vanaf het Eurocircuit. Het initiatief sloeg goed aan, want door aanmeldingen uit het hele land steeg de deelname in 1986 tot tweehonderd trucks en in 1989 zelfs tot 654 wagens."

Het is niet alleen voor de deelnemers - kinderen met een beperking - een echte feestdag. Ook de chauffeurs en hun bijrijders genieten van de 70 kilometer door de Kempen. Via Borkel en Schaft, Bergeijk en Luyksgestel gaat de route naar Eersel, Bladel en Hapert om via Westerhoven weer terug naar Valkenswaard te keren. Rond 15.15 uur zijn de meeste trucks daar weer terug en om 16.00 uur wordt de route afgesloten. "Het zijn niet alleen de chauffeurs die uit alle windstreken in Valkenswaard deelnemen. De kinderen komen ook uit diverse plaatsen. Het is voor die jonge mensen een geweldige dag. Ondanks hun beperking genieten ze van elke minuut."

Het idee van zo'n Truckrun is in de jaren tachtig overgewaaid uit Lommel. "Vanaf het begin was het een groot succes. Vooral in 1989 was de deelname overweldigend. We hebben toen geprobeerd het wereldrecord van het aantal deelnemende trucks te breken." Helaas sneuvelde dat plan, men kwam een paar wagens tekort. "Sinds 1993 zijn de start en finish op het MCB-terrein en daar zijn we erg gelukkig mee. Traditiegetrouw is er na afloop nog een gezellige avond in een grote hal van de MCB. Daar worden de vriendschappen tussen chauffeurs, bijrijders en deelnemers met een beperking nog eens extra verstevigd. Men heeft echt geen idee hoe gelukkig die kinderen zijn. Hoe harder ze de claxon mogen laten horen, hoe harder het geluk van hun gezichten straalt."

"Natuurlijk kunnen wij best begrijpen dat iemand die haast heeft en moet wachten op de stoet, niet altijd blij is. Maar een beetje geduld kan in dit geval niet zo moeilijk zijn." Elk jaar opent een bekende Nederlander de Truckrun Valkenswaard. Op 21 september is dat zanger Django Wagner, die sinds 1981 in Nuenen woont. "In maart 2015 ontving hij een Edison in de categorie volksmuziek. Zijn aanwezigheid zal er ongetwijfeld aan bijdragen dat de dag voor veel deelnemers een dag wordt om niet snel te vergeten. En toch", zegt Toon van Daal, "moeten we er met onze organisatie voor zorgen dat in 2020 ook de 35e Truckrun perfect verloopt. Voor dit jaar waren we al vanaf maart bezig met de voorbereidingen. We hebben een prima team en bestuur: allemaal enthousiast om elk jaar opnieuw een succes te maken van de Truckrun. Het uitgangspunt blijft dat de deelnemende kinderen de dag van hun leven hebben."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden