Sfeerbeeld van de expositie. Er zijn onder meer uniforms, wapens en foto's te zien.
Sfeerbeeld van de expositie. Er zijn onder meer uniforms, wapens en foto's te zien. (Foto: )

Expositie over Tweede Wereldoorlog

Ton van Helvoort

'Dit nooit meer'

Naast tal van activiteiten rondom de herdenking van 75 jaar bevrijding houdt Stichting Erfgoed 40-45 tot en met 21 september een bijzondere expositie in de leeszaal van de bieb.

Valkenswaard - Per 1 januari 2019 had Valkenswaard 30.910 inwoners, van wie er 2037 de oorlog kunnen hebben meegemaakt. Uitgegaan wordt dan van inwoners tussen de 80 en 103 jaar. Er resten dan 28.873 inwoners die de Tweede Wereldoorlog persoonlijk niet hebben ondervonden. Juist voor die groep bewoners van Valkenswaard is de expositie van Erfgoed 40-45 een ´must´.

Uniformen, handwapens, foto's

Men voelt zich tijdens het bezoek ontzettend betrokken bij de oorlog, waarover ongetwijfeld door de (groot)ouders al vaak is verteld. In de expositie kan men nu met eigen ogen onder meer zien wat voor soort uniformen onze bevrijders droegen, welke handwapens er werden gebruikt. Foto's van de bevrijding laten zien dat we allemaal ontzettend blij waren met de Britse militairen die ons op 17 september 1944 hebben bevrijd.

Men kan zien dat het vaak nog zéér jonge soldaten waren die de vrijheid aan Valkenswaard teruggaven. Ook ziet men op affiches dat tijdens de oorlog gezonde mannen vanaf 18 jaar zich moesten aanmelden bij de Duitsers om in Duitsland te gaan werken in de oorlogsindustrie. Veel mannen deden dat niet en zijn ondergedoken. Dat betekende dat men zich tijdens die oorlog vaak voor lange tijd verborg om niet door de Duitsers te worden opgepakt. Op het hoogtepunt waren er in Nederland ruim 350.000 mensen ondergedoken.

Pamfletten

Via pamfletten werden de overwegend mannen opgeroepen niet naar Duitsland te gaan. De tekst was dan ook: Laat je niet pakken voor de donder, wees een vent en duik onder! Men wist echter dat men onherroepelijk naar een strafkamp ging als men toch door de Duitsers zou worden ontdek. Vaak werd je daar ook doorgeschoten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden