2-verdieners met modaal inkomen hebben meer mogelijkheden een woning te vinden dan een single koper met modaal inkomen.
2-verdieners met modaal inkomen hebben meer mogelijkheden een woning te vinden dan een single koper met modaal inkomen. (Foto: Janet de Vos)

Single kopers vissen achter het net

Redactie

Geen huizen voor alleenstaanden

Voor huizenkopers met een modaal inkomen is het vrijwel onmogelijk een woning te vinden. Voor alleenstaanden met een modaal inkomen is het aantal betaalbare woningen zeer gering. Slechts 6 procent van het complete huizenaanbod is beschikbaar voor deze inkomensgroep.

Valkenswaard - In provincies Utrecht, Noord-Holland en Noord-Brabant is de situatie voor woningzoekenden met een modaal inkomen het meest uitzichtloos. In Groningen en Friesland maakt een single huizenkoper de meeste kans een woning te vinden. Hoewel 2-verdieners meer mogelijkheden hebben, lopen ook zij tegen de grenzen van het woningaanbod aan. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.

Hoeveel

Het modale inkomen in 2019 is vastgesteld op 36.000 euro. Met dit salaris kan een single een hypotheek krijgen van ongeveer 163.000 euro. Voor een modaal inkomen voor 2-verdieners is in het onderzoek uitgegaan van 60.000 euro (36.000 + 24.000 euro). Hiermee is het mogelijk een hypotheek te krijgen van zo'n 285.000 euro. Naar aanleiding van deze berekeningen is een selectie gemaakt van alle woningen die op dit moment in Nederland te koop staan en is in kaart gebracht voor hoeveel woningen van het totale huizenaanbod huizenkopers met een modaal inkomen in aanmerking kunnen komen.

Nauwelijks

De modale eenverdiener maakt op dit moment nog de meeste kans op een woning in Groningen. Het percentage betaalbare woningen ligt hier op 24% van het totale woningaanbod. Ook in Friesland (16%) en Drenthe (14%) staan nog betaalbare woningen te koop. Het aanbod is echter zeer schaars: een alleenstaande huizenkoper met een modaal inkomen komt slechts voor 6% van het totale woningaanbod in aanmerking. Door de sterk stijgende huizenprijzen in met name de Randstad - Noord-Holland (3%), Zuid-Holland (5%) en Utrecht (1%) - krijgen single huizenkopers in deze regio's nauwelijks een voet tussen de deur. Voor modale eenverdieners die in een grote stad willen wonen, is de situatie nog uitzichtlozer. In Eindhoven komen zij in aanmerking voor 2% van het totale aanbod, in Utrecht en Almere is dat slechts 1%. Groningen (13%) en Rotterdam (10%) zijn nog het meest toegankelijk.

2-verdieners met een modaal inkomen hebben meer mogelijkheden een woning te vinden. In veel provincies en gemeenten komen zij in aanmerking voor meer dan de helft van de te koop staande woningen.

Schaars

Als gevolg van de sterk stijgende huizenprijzen en het schaarse woningaanbod zijn er steeds minder betaalbare woningen beschikbaar voor de grote groep van middeninkomens in Nederland. In veel provincies wordt door het schaarse aanbod regelmatig overboden, waardoor huizenkopers, naast de kosten koper, nogal wat extra eigen geld moeten inbrengen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden