Het schilderij ‘Twee Meisjes’ werd uit ruim 8000 kunstenaars uit negentig landen geselecteerd.
Het schilderij ‘Twee Meisjes’ werd uit ruim 8000 kunstenaars uit negentig landen geselecteerd. (Foto: )

Schilderij van Rian uit Valkenswaard hangt in Rijksmuseum

Vanuit de Leliestraat telefoneert Achelaar Henk Lemaire met de vraag om een artikel over zijn kunstzinnige vrouw: "Ze hangt in het Rijks, en dat vind ik een geweldige prestatie", zegt hij trots. Uiteraard alleszins reden om een gesprek met zijn vrouw Rian Lemaire-Smulders uit Valkenswaard aan te knopen, want haar werk is – samen met 562 andere kunstwerken - uit ruim 8000 kunstwerken uitgekozen om tot half september geëxposeerd te worden in het Amsterdamse Rijksmuseum.

Valkenswaard - Maar ze behaalde meer successen. Rian werd geboren in Valkenswaard in 1952 en groeide hier ook op. Na haar drieëntwintigste verliet ze Valkenswaard en is nu woonachtig in Achel. Rian: "In 2008 fiets ik met een vriendin door Neerpelt en zie daar de Niko: de kunstacademie. Daar heb ik eigenlijk altijd al graag naar toe gewild. Ik bel of ik er schilderlessen kan volgen. Dat lukt." Al meent Rian geen talent te hebben, haar vriendin zegt dat ze vroeger op school al heel goed was. Als de gastvrouw korte tijd later oude schoolrapporten bekijkt, blijkt tot haar verbazing inderdaad dat ze toen al hoge punten kreeg voor tekenen. Er gaat op de Niko een nieuwe wereld voor haar open.

In het begin denkt Rian: "Dat leer ik nooit!" Maar de eerste vijf jaren gaan voortreffelijk en worden afgesloten met een diploma. Daarna is er een expositie van alle examenkandidaten. Rian toont haar werken voor het éérst aan een breed publiek. "Ik dacht, och, het is wel aardig, 't zal wel", zegt ze bescheiden. Na vervolgens succesvol mee te hebben gedaan aan wedstrijden, en meerdere exposities met haar eigen werken te hebben ingericht, stuurt Rian ook een stilleven in naar de AVRO-TROS voor een wedstrijd. "Ik had toevallig net een schilderstuk gemaakt van ingepakte hooibalen, en stuurde dat in. Opnieuw werd ik uitverkoren, samen met enkele anderen. Mijn stilleven kreeg een plekje in het VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam."

Vanwege het Jaar van Rembrandt komt er een oproep om kunstwerken in te sturen naar het Rijksmuseum die geïnspireerd zijn op Rembrandt. Na een maand komt het bericht dat Rians werk weer favoriet is. Haar schilderij 'Twee Meisjes' wordt vervolgens door haar zoon naar het Rijksmuseum gebracht voor de tweede selectie. "Geweldig om uit ruim 8000 kunstenaars uit negentig landen geselecteerd te worden. 563 werken worden geëxposeerd, waaronder het mijne." Nog tot 15 september is het schilderij daar te zien. Meer: www.rianlemairesmulders.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden