De herdenking in 2018. Rechts de scholieren die ook nu weer de nationale vlaggen dragen. Foto: Jaap Bouwens
De herdenking in 2018. Rechts de scholieren die ook nu weer de nationale vlaggen dragen. Foto: Jaap Bouwens (Foto: Jaap Bouwens)

Britse bevrijders Valkenswaard geëerd

Ton van Helvoort

Nabestaanden zijn aanwezig

Op 17 september 1944 rond 15.00 uur passeerden de eerste Britse militairen de Nederlandse grens. Daarmee begon de bevrijding waarop al zolang werd gewacht.

Valkenswaard - Helaas sneuvelden er op die zondag veel Britse soldaten. Het kostte de Britten enkele uren om de Duitse stellingen volledig op te rollen en de weg vrij te maken. Toen de avond inviel waren ze niet verder gekomen dan Valkenswaard, terwijl ze volgens plan al in Eindhoven moesten zijn. De meeste slachtoffers werden tijdelijk begraven rond de plaats waar ze sneuvelden. Toen er later aan de Luikerweg in Valkenswaard een Britse Oorlogsbegraafplaats werd gerealiseerd, werden de militairen daar alsnog begraven.

Het Britse ereveld - eigendom en in beheer van de Commonwealth War Graves Commission - telt 222 graven, intussen allemaal door inwoners van Valkenswaard en omgeving geadopteerd. "Het zou goed zijn als bij de herdenking op 17 september om 10.45 uur veel belangstellenden aanwezig zijn. We kunnen dan gezamenlijk de helden eren die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven. Het waren vaak nog zeer jonge mannen, die ongetwijfeld een andere toekomst voor ogen hadden." Het bijzondere aan deze herdenking is de aanwezigheid van een groot aantal familieleden die uit Engeland zijn overgekomen. Dat is een initiatief van de stichting Erfgoed 40-45. "De meeste van deze bezoekers", zegt Raimondo Bogaars, "staan na 75 jaar voor het eerst aan het graf van hun zoon, broer, neef of man. Laat hen onze dankbaarheid zien door massaal op de begraafplaats aanwezig te zijn."

Speciaal voor de bezoekers uit Engeland organiseert de stichting op maandag 16 september een besloten avond in De Hofnar. Naast de familieleden is er ook een delegatie van het regiment Irish Guards aanwezig. "De gasten zijn op uitnodiging van onze stichting naar Valkenswaard gekomen om samen te herdenken dat het 75 jaar geleden is dat we mede dankzij hun man, zoon, broer of neef hier in vrijheid leven." Naast de herdenking op de Britse begraafplaats zijn er in de periode van 13 tot en met 22 september nog tal van andere activiteiten onder het motto: Valkenswaard viert 75 jaar vrijheid. Zo houdt de stichting Erfgoed van 14 tot en met 21 september een expositie in de leeszaal van de bibliotheek over de Tweede Wereldoorlog. Diverse attributen zijn daar te zien. Ook is er een documentaire over de verovering van JOE's Bridge in Lommel. Deze brug diende als springplank voor het grondoffensief van operatie Market Garden.

Veteranen van de Irish Guards vertellen over hun herinneringen tijdens de opmars naar Valkenswaard. Natuurlijk kan men ook dit jaar de historische legervoertuigen bewonderen. De inzittenden zullen van 16 op 17 september op de Markt en in het Wilhelminapark overnachten. Ook het vrijheidsconcert op 17 september om 19.30 uur op de Markt, gegeven door de gezamenlijke harmonieën van Valkenswaard, wordt speciaal. "Laten we bij alles dat we in deze bevrijdingsweek herdenken wel realiseren dat wij dit al 75 jaar kunnen doen dankzij onze Britse bevrijders."

Meer berichten