Er viel veel te genieten tijdens de 66 editie van Corso Valkenswaard. Op de foto Stadsebergen. Foto: Jurgen van Hoof
Er viel veel te genieten tijdens de 66 editie van Corso Valkenswaard. Op de foto Stadsebergen. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Bravo voor bruisend en boeiend corso

Door Willem-Jan Schampers

Jury en publiek duidelijk eensgezind

Wat een magnifiek corso reed er zondag door het centrum van Valkenswaard. Alles leek te kloppen. Het weer was ideaal, het massaal opgekomen publiek had er zin in, de wagens waren stuk voor stuk boeiend en interessant en de figuratie en de muzikale ondersteuning zorgden voor een bruisend geheel. Corso 2019 kan zodoende de boeken in als een topjaar. Met buurtschap Stadsebergen als grote winnaar.

VALKENSWAARD - Voorzitter Mark Klomp kon het na de prijsuitreiking nog nauwelijks bevatten. Voor de derde keer op rij won zijn buurtschap de eerste prijs van het Valkenswaardse Corso. "Eerlijk, ik had het niet verwacht. We hebben een hele mooie wagen, maar die zijn er wel meer. Veel meer." De leden van de professionele jury hadden het duidelijk niet gemakkelijk. Het verschil tussen de nummers 5 en 2 bedroeg slechts 55 punten. Toch waren zij het uiteindelijk unaniem eens over de keuze van Stadsebergen als winnaar. "Deze is écht voor jullie!", aldus een geëmotioneerde Mark.

Hij liet overigens in het midden waarom hij dit zei. Opvallend was wel dat in het programmaboekje niet de naam van Eric Faassen als ontwerper stond, maar 'Ontwerpgroep Stadsebergen'. Navraag leerde dat het ontwerp wel degelijk van de succesvolle ontwerper was, maar dat men er tijdens de bouwperiode achter kwam dat de plannen toch wel enigszins moesten worden bijgesteld. Te groot en wellicht ook te ambitieus. Een aantal ervaren bouwers nam het oorspronkelijke ontwerp onder de loep genomen en er werd, uiteraard in overleg met Eric Faassen, een aangepaste tekening gemaakt. En met succes! "De jury én de mensen langs het parcours vonden het geslaagd", grinnikt Mark.

Niet alleen tevreden gezichten bij Stadsebergen, maar ook bij de bouwers van de Leenderweg, die met hun 'Schrobbelèr de drank uit Tilburg' een mooie derde plaats behaalde. Ontwerpster Deborah Lievens: "Samen met Elke van Hagen heb ik gekozen voor een open wagen, met live muziek en de nodige interactie met het publiek. Jammer genoeg mochten we geen borreltjes schenken tijdens de parade, maar met een tegoedbon kon iedereen een heerlijke Schrobbelèr gaan halen bij speciale stand op de Markt." Het kruidenbittertje vond gretig aftrek.

'Kedeng Kedeng' van Reisvenne Oranje (ontwerp: Gustaaf Geldens) ontving de Kinderjuryprijs. De vrolijke circustrein, met natuurlijk Guus Meeuwis als hoofdpersoon, zorgde voor veel enthousiasme bij het publiek. Guus zelf was er niet, maar dit mocht de pret niet drukken. Dit gold ook voor Hazestraat, dat een ode bracht aan Vader Abraham. De echte Pierre Kartner ontbrak, maar ontwerper Frank Schooleman bleek een goede dubbelganger. Vermeldenswaardig was verder nog de Belevingsprijs voor Crescendo. De figuratie bij 'De Lichtjesroute' (ontwerp: Kim Schenkelaars) sprak jury en publiek bijzonder aan.

Mijn eigen favoriete wagens (Dommeldal en Kerkakkers) eindigden respectievelijk als zesde en zevende. Ach, over smaak valt niet te twisten...

Meer berichten