V.l.n.r. Victor Zieren, Nelleke Gerbrandy en Maria Escobar. Nieuwe leden zijn nog welkom. Foto: Jurgen van Hoof.
V.l.n.r. Victor Zieren, Nelleke Gerbrandy en Maria Escobar. Nieuwe leden zijn nog welkom. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Heimwee naar De Draaikolk

Ton van Helvoort

Docenten: hoe nu verder?

De zomer loopt weer af en de dagen worden korter. In het verre verleden was de Draaikolk juist in die najaarsperiode vaak een mooie gelegenheid om dichtbij huis de nodige inspanning en ontspanning te zoeken.

Valkenswaard - Iedereen kende de Draaikolk, die al ver voor het internettijdperk actief was. Er was een goed management en iedereen was enthousiast. Natuurlijk kon de Draaikolk niet bestaan zonder subsidie van de gemeente. Een normale zaak, dacht men. De realiteit werd echter anders. In 2014 waren er al plannen bij de gemeente om op de subsidie drastisch te gaan bezuinigen. Dat zou het einde van de Draaikolk kunnen betekenen. Ondanks protesten werd het nieuwe beleid van de gemeente in de jaren erna uitgevoerd en de realiteit was daardoor dat de eens zo succesvolle Draaikolk aangewezen was op een organisatie buiten Valkenswaard. Er was kennelijk geen mogelijkheid om geld voor het voortbestaan vrij te maken. Hoe kon zoiets gebeuren? "Bij sommige activiteiten, zoals de Fit-gym, waren leden al bijna veertig jaar elke maandagmorgen aanwezig. Uiteindelijk is er een oplossing gevonden. Als de volksuniversiteit de Parasol uit Veldhoven zich niet over ons ontfermd had", zegt Nelleke Gerbrandy, docente Spaans, "dan zou onze organisatie niet meer bestaan hebben. En dat in een grote plaats als Valkenswaard. De gemeente heeft er toch belang bij dat haar inwoners sporten of andere activiteiten beoefenen? Wat dat sporten betreft praten we dan wel over de wat oudere generatie, die het overigens vaak nog harder nodig heeft dan de jongere mensen. Wij docenten verbazen ons er nog steeds over dat de gemeente dat besluit destijds heeft genomen", zeggen Maria Escobar, docente Spaans en Victor Zieren, docent fotografie. "Maar helaas. Er was geen andere keus. Wellicht zou de gemeente nog eens met ons aan tafel kunnen gaan zitten. Ook zou de gemeente zich kunnen afvragen wat er in 2019 belangrijker is. Zijn het de ouderen die nog fit zijn mede dankzij onze bijdrage, of ouderen die zijn aangewezen op de hulp van mantelzorgers?"

"We zijn in de loop van de jaren al diverse keren moeten verhuizen", zegt Nelleke Gerbrandy. Nu zit onder andere de Fit-gym op maandagmorgen, in een zaal in de Hofnar. "En daar hangt natuurlijk een fors prijskaartje aan. Dat schrikt toch een aantal mensen af. Dat geldt ook voor de andere activiteiten. Daarom vragen wij ons af: gemeente is dat nu nodig? We begrijpen dat wij niet de enigen zijn die bij de gemeente aankloppen, maar zonder leden kunnen ook wij niet bestaan. Het zou toch normaal zijn als ook wij in Valkenswaard ons eigen managementteam zouden hebben en niet langer op Veldhoven zouden zijn aangewezen?"

"Overigens zijn we hen echt dankbaar dat wij daar destijds onderdak hebben gekregen. In het andere geval waren al die cursussen helaas verleden tijd geweest. En dat kon toch echt niet de bedoeling zijn, denken wij." Meer/aanmelden: 040-2535532 of info@de-parasol.nl.

Meer berichten