Christ van den Besselaar (links) en Sjef Tooten van Weerderheem op de Victoriebrug aan de Luikerweg. Foto: Jurgen van Hoof.
Christ van den Besselaar (links) en Sjef Tooten van Weerderheem op de Victoriebrug aan de Luikerweg. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Leven en overleven in oorlogstijd

Ton van Helvoort

Boek over de bevrijding

De Valkenswaardse Heemkundekring Weerderheem presenteert op vrijdag 13 september om 20.15 uur een speciale uitgave met niet eerder gepubliceerde foto's en verhalen over de oorlogsperiode. De bijeenkomst is in de Hofnar.

Valkenswaard - Op deze avond zijn er twee heel speciale gastsprekers. Zo geeft Jan van Oudheusden, een oud-provinciaal historicus, een toelichting op de moeizame bevrijding in 1944. Het zag er aanvankelijk naar uit dat een snelle bevrijding van Nederland tot stand zou komen. De geallieerde opmars was nauwelijks door de Duitsers te stuiten. Omdat de Britten echter een adempauze namen na de inname van Brussel en Antwerpen, ontstond er een snel en verrassend herstel aan Duitse zijde. Weliswaar werd Valkenswaard op 17 september bevrijd, maar het duurde nog erg lang voordat het zuiden van Nederland de vrijheid na ruim vier jaar onderdrukking terug kreeg. De tweede spreker is Arnoud-Jan Bijsterveld, cultuurhistoricus aan de universiteit van Tilburg. Hij spreekt over de Jodenvervolging in Noord-Brabant. Van de ongeveer 2000 Joden die Noord-Brabant in 1940 telde heeft uiteindelijk de helft de vervolging en vernietiging overleefd. Natuurlijk zal er op deze avond ook veel aandacht worden besteed aan de inhoud van het boek Leven en Overleven in Oorlogstijd. Het boek geeft een heel bijzondere indruk over het leven in ons dorp van 75 jaar geleden. Het zijn verhalen van jongeren uit Valkenswaard die op de vlucht waren voor de Duitsers en in een vreemd land terecht kwamen. Ook wordt er aandacht besteed aan de moed van velen om onderduikers in huis of op de boerderij te nemen. Ze liepen groot risico om door de Duitsers te worden ontdekt. Zo vertelt Frans van Ham over de Valkenswaardse politieman Martinus Smeets die in augustus 1942 werd gearresteerd en afgevoerd naar een Duitse gevangenis. In 1945 keerde hij terug in Valkenswaard. Zijn baan was inmiddels door een ander ingenomen. In 1948 ging hij met vervroegd pensioen. Hij werd jachtopziener in het Leenderbos. In 1971 is hij in Eindhoven overleden. Eén van de verhalen gaat over de toenmalige burgemeester Karel Louis Wouters in de periode 1940-1944. Ger Swinkels vertelt in het boek over zijn vader Jan, die in het plaatselijke verzet zat. Een aangrijpend verhaal, zeker omdat vader Jan werd neergestoken. Hij werd opgenomen in het Sint Jozef ziekenhuis en overleefde het. Tussen alle onderwerpen over de Tweede Wereldoorlog staat in het boek ook een hoofdstuk over vluchtelingen uit Syrië: nog vaak een onderwerp van discussie. "Het is een boek geworden", zegt coördinator Christ van den Besselaar, "dat iedereen echt gelezen moet hebben. Mocht men nog andere bijzondere verhalen hebben geef die dan ook aan ons door. Over 25 jaar zal er ongetwijfeld weer een nieuw boek uitkomen over 100 jaar bevrijding." Het boek is vanaf 13 september te koop bij Priem. Kosten zijn 11,50 euro. Bij vóórintekening betaalt men 9,95 euro. Een gratis toegangsbewijs is af te halen bij de Hofnar.

Meer berichten