Martien Wijnen met zijn Tilly. Foto: Jurgen van Hoof
Martien Wijnen met zijn Tilly. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: )

Onmiskenbaar een échte Strieper

Willem-Jan Schampers

In memoriam: Martien Wijnen

Wie aan Martien Wijnen denkt, ziet hem meteen voor zich Strak in het pak, met altijd het 'schuitje' (kleine steek, red.) enigszins schuin op zijn hoofd. Bescheiden in de hoek van de zaal, genietend van zijn borreltje. Geen nieuwerwets spul… Nee, gewoon een CB'tje, zoals het hoort. Dit tekende deze Strieper. Buurtend met iedereen en stil genietend van het feest om hem heen. Met altijd dicht in zijn buurt zijn Tilly.
Een hecht Striepersgats koppel.

VALKENSWAARD - Op 27 augustus overleed Martien Wijnen op 76-jarige leeftijd. Na Gerrit Ras kortgeleden, dus opnieuw een bekende Valkenswaardse persoonlijkheid waarvan Striepersgat afscheid heeft moeten nemen. Martien en Tilly werden in 1972 samen lid van CV De Brassers. Al snel bekleedde Martien diverse functies, waaronder die van voorzitter. Hij stond aan de wieg van het Blaaskapellenfestival, dat 39 jaar lang een begrip was in Striepersgat. Zijn speciale interesse in muziek blijkt ook wel uit het feit dat hij de oprichter was van de Striepersgatse Jeugdkapel.

Vorst William Damen: "Bij hem thuis was je altijd welkom. In de beginjaren werd er geoefend in de garage, compleet met de chocolademelk op de kachel. Ook schonk hij de Jeugdkapel een eigen vaandel en zorgde hij voor een complete outfit voor de enthousiaste jonge muzikantjes." Bij een fotosessie op de Malpie, tijdens het Prinsschap van Jan van Keulen, maakte Martien in het geheim een afspraak met Fons Bogaards, toenmalig President van Stichting Carnavalsviering Striepersgat. De heren spraken af dat als het rokkostuum van Fons Martien zou passen, hij bij de Raad van Elf zou gaan. Het pak paste als gegoten, dus Martien werd 'Pieleke'.
Hij nam de organisatie van de maandelijks muziekmiddag voor de ouderen op Kempenhof op zich en ook de coördinatie van de werkgroep die jaarlijks namens de stichting de zieke Striepers en Strieperinnen voorzagen van een fruitschaal, was bij hem in goede handen. Hij deed dit tot 2018! In 1986 werd Martien de 33ste Prins van Striepersgat. Hij regeerde als Martien d'n Twidde. Zij leuze was: 'Striepers en Strieperinnen wa moete zonder Striepersgat beginnen'. Na zijn Prinsschap werd Martien lid van de Raad van oud Prinsen. Damen: "Tot voor kort genoot hij intens van de uitstapjes en deed hij er alles aan om er bij te kunnen zijn. Al moest hij de laatste tijd steeds vaker verstek laten gaan vanwege zijn verslechterde gezondheid." Begin jaren '90 dreigde de Federatie van Carnavalsverenigingen te worden opgeheven. Dit mocht niet gebeuren volgens Martien en daarom werd hij lid van het bestuur. Korte tijd was hij ook voorzitter. Bij het 4x11 jaar-jubileum van de stichting werd Martien de coördinator van de Carnavalsmis. Hij vervulde deze taak zestien jaar. Tilly zorgde tijdens vergaderingen steevast voor appeltaart. Voor al zijn verdiensten werd Martien onderscheiden met onder meer de 'Parel van Valkenswirt' en de Federatieonderscheiding. Ook werd hij uitgeroepen tot de 'Grötste Brasser'.

Meer berichten