Walter de Wit voor het grote projectiescherm in De Hofnar.
Walter de Wit voor het grote projectiescherm in De Hofnar. (Foto: )

'Generaties in vrijheid laten leven'

Femke Vervoort

Mijn Gestolen Jeugd op herhaling

Om te vieren en te herdenken dat Valkenswaard 75 jaar in vrede en vrijheid leeft, wordt de documentaire 'Mijn Gestolen Jeugd' opnieuw vertoond in Theater De Hofnar. De film die vijf jaar geleden zoveel indruk maakte mag niet ontbreken in de feestweek.

VALKENSWAARD - Walter de Wit is al lang weg uit zijn geboortedorp. Maar je kunt een Valkenswaardenaar uit Valkenswaard halen, andersom lukt nooit. En dus besloot hij zes jaar geleden om voor 'zijn dorp' iets tastbaars achter te laten. Als tv-programmamaker en regisseur van documentaires voor de landelijke omroepen was het idee voor 'Mijn Gestolen Jeugd' al snel geboren.

Market Garden

De film moest gaan over hoe het was om als kind op te groeien in zijn geboortedorp tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. En dan ook nog in het dorp wat in de beroemde 'Operatie Market Garden' als eerste Nederlandse gemeente werd bevrijd. Na zes maanden research dacht hij dat het wel wat kon worden. De Wit: "Ik had een aantal goeie en aangrijpende persoonlijke verhalen gevonden met dramatiek, maar ook met humor en relativering. En het belangrijkste: de meeste mensen, ouderen tussen 78 en 102, wilden dat wel vertellen voor de camera. Er zaten verhalen tussen die ze nog nooit aan hun kinderen hadden verteld."
Ben Smit uit Dommelen had een professionele camera. De andere cameraploegen en de drie weken montage in Hilversum kwamen uit het omroepnetwerk van de regisseur. Een mooie club Valkenswaardse vrijwilligers werd opgericht; "Zonder Willem, Simone, Ellen, Ben en Dennis was deze documentaire er never nooit gekomen", aldus De Wit. Het werd voor alle zes een onvergetelijke reis die, bij de 70ste herdenking van de Bevrijding in 2014, uitmondde in zes uitverkochte zalen in 'De Hofnar' en veel vertoningen elders in Valkenswaard. De docu werd ook uitgezonden op Brabantse en landelijke tv. De reacties waren overweldigend.

De organisatie van 75 jaar Bevrijding verzocht De Wit om de film opnieuw te mogen vertonen. "Er is natuurlijk een nieuwe generatie jongeren die ik de film graag wil tonen. Omdat we die tijd nooit moeten vergeten en de kinderen van nu en straks moeten beseffen dat tienduizenden vreemde jongens uit verre landen ooit hun leven hebben gegeven om ons te bevrijden. Om de huidige en toekomstige generaties in vrijheid te kunnen laten leven."

Wat vindt de regisseur, terugkijkend op dit project, het mooiste? "Weet je, een van ons, Willem Sterken, is indertijd een crowdfunding gestart. Wat dat heeft losgemaakt: er waren honderden kleine en grotere donaties, kinderen draaiden hun spaarpot om. De verbinding en de energie die toen is ontstaan tussen duizenden Valkenswaardenaren is eigenlijk het grootste compliment voor ons allemaal.

Te zien vanaf 17 september in De Hofnar.

www.hofnar.nl/films

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden