Rian de Lepper voelt zich, na 35 jaar in de schoonmaak te hebben gewerkt, helemaal thuis in de zorg. (Foto: WéJé Producties).
Rian de Lepper voelt zich, na 35 jaar in de schoonmaak te hebben gewerkt, helemaal thuis in de zorg. (Foto: WéJé Producties). (Foto: )

'Ik voel me thuis bij Valkenhof'

Willem-Jan Schampers

Rian de Lepper (54) volgt opleiding

In het begin moest ze wel even wennen en liep het wat stroef. Rian de Lepper is immers recht voor haar raap en dat is niet altijd goed in de zorg. Af en toe wordt ook wat tact gevraagd en wordt verwacht dat een verzorgende rustig en niet impulsief reageert. De 54-jarige Veldhovense volgt via Zorgorganisatie Valkenhof een opleiding tot zogeheten Helpende-Plus.

VALKENSWAARD - "Ik leer onder meer hoe je kunt ondersteunen bij basisbehoeften van de bewoners, zorg voor het medicijngebruik, wondverzorging, voeding en rouwverwerking. Ik ga één dag in de week naar school op het Summa College in Eindhoven en krijg daarnaast begeleiding van zeer behulpzame praktijkopleiders en werkbegeleiders. Daarnaast werk ik 24 uur al echt mee in de zorg voor ouderen met dementie en kan ik het geleerde direct in de praktijk brengen. Volgend jaar mei hoop ik mijn diploma op zak te hebben."

Rian werkte zo'n 35 jaar in de schoonmaakbranche en is eigenlijk door zeer persoonlijke omstandigheden in de ouderenzorg terecht gekomen. "Ik verloor in pakweg zes weken tijd allebei mijn ouders en dit heeft heel veel impact op mij gehad. Ik besloot het roer helemaal om te gooien en zocht een mogelijkheid om toch te kunnen blijven zorgen. Naast mijn eigen gezin natuurlijk. Zo kwam ik uiteindelijk bij Valkenhof terecht. Heel veel mensen zeggen: 'Jij bent hier écht een type voor!' en dit klopt ook wel. Als ik daar aan het werk ben, geniet ik."

Begeleiding

"Het leren en werken bij Valkenhof zie ik niet als een extra belasting. Al is het soms wel zwaar om bepaalde dingen te leren. Ik ben al dertig jaar niet meer naar school geweest en heb moeite met bijvoorbeeld Nederlands en het werken op een computer. Met hulp van Lieke Beerens (huiswerkbegeleiding) en Petra Spoorenberg en Angelique Duis, die me op de werkvloer begeleiden, gaat het gelukkig een stuk beter."
Het is zelfs na zo'n korte tijd al duidelijk te merken dat het werken bij Valkenhof haar lust en haar leven is. Rian: "Het is heel fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan het welzijn van hulpbehoevende ouderen. Natuurlijk moet je soms wel even slikken en is het zwaar om cliënten te verliezen, maar de liefde en dankbaarheid die je krijgt, maakt alles weer goed. Als ik ze 'stiekem' een koekje of boterhammetje geef of als ik trakteer op een Mentos. Die blije gezichten maken mij ook vrolijk. Ik had dit écht veel eerder moeten doen!"

Haar eigen gedrevenheid, ziet Rian ook terug bij de andere medewerkers van haar afdeling. "Je doet dit werk niet alleen omdat je er geld mee verdient. Ik zie het ook als een soort roeping. Zorgen voor anderen, jezelf wegcijferen. We zitten hier toch tussen ouderen, die aan hun laatste levensfase bezig zijn. Daar wil je zo goed mogelijk voor zorgen. Alsof het je eigen ouders zijn. Dit wil ik tot mij 67ste blijven doen. Ik ben dan ook zeer gemotiveerd om te slagen!"

Meer berichten