Arnoud-Jan Bijsterveld vertelt over de Jodenvervolging  in Brabant. (Foto: Marc Bolsius).
Arnoud-Jan Bijsterveld vertelt over de Jodenvervolging in Brabant. (Foto: Marc Bolsius). (Foto: )

Lezingen in de Hofnar over Valkenswaard 75 jaar bevrijd

Vrijdag 13 september is de aftrap van de week van de bevrijdingsherdenking Valkenswaard, die om 20.15 uur wordt gehouden in de theaterzaal van de Hofnar.

VALKENSWAARD - Heemkundekring Weerderheem heeft een een publicatie gereed liggen met achttien niet eerder vrijgegeven verhalen en 'nieuwe' foto's. Deze glossy 'Leven en overleven in oorlogstijd, Valkenswaard 75 jaar bevrijd' zal burgemeester Anton Ederveen in ontvangst nemen.

Sprekers

Er zijn gerenomeerde sprekers op deze bijeenkomst: Arnoud-Jan Bijsterveld en Jan van Oudheusden. Jacques Marsmans zorgt voor een toepasselijke muzikale omlijsting.
Drs. Jan van Oudheusden, (oud) provinciaal historicus opent de avond met het verhaal van de bevrijding: 'Oponthoud in de Kempen, Een toelichting op de moeizame bevrijding van 1944'. Begin september 1944 zag het ernaar uit dat een snelle en moeiteloze bevrijding van Nederland aanstaande was. Het Duitse front in Normandië was immers eind juli ingestort. In de weken daarna ging de geallieerde opmars als een mes door de boter. Maar juist toen het front tot de Belgisch-Nederlandse grens was opgeschoven, begon de bevrijdingsmachine te haperen.De bevrijding van Zuid-Nederland liep uit op een maandenlange, vaak bloedige en verwoestende strijd.

Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld (Universiteit Tilburg/cultuurhistorie) verzorgt een inleiding 'De Jodenvervolging in Noord-Brabant'. Van de ongeveer 2.000 Joden die Noord-Brabant in mei 1940 telde (en in de maanden daarna zouden nog enkele honderden zich uit de kustgebieden hier moeten vestigen) overleefde uiteindelijk ongeveer de helft de vervolging en grootschalige vernietiging van de Europese Joden door het naziregime. Waarin onderscheidde de vervolging van de Noord-Brabantse Joden zich van die in de rest van Nederland?

De avond is gratis toegankelijk. Bezoekers van die avond ontvangen, evenals de voorintekenaars, de glossy voor € 9.95. (Daarna € 11.50.) Voorintekening op deze uitgave kan bij Kantoorboekhandel Priem tot 13 september.

www.hofnar.nl

Meer berichten