Het was goed toeven aan het 'strand' van Taxandria. (Foto: Jurgen van Hoof).
Het was goed toeven aan het 'strand' van Taxandria. (Foto: Jurgen van Hoof). (Foto: Jurgen van Hoof)

Valkenswaard aan Zee is een blijvertje

Ton van Helvoort

Taxandria zorgt voor verkoeling

Veel ouderen zullen zich ongetwijfeld nog de namen van Louis en Henriëtte Davids herinneren. Die zongen in 1915 in de revue : Loop naar den Duivel het inmiddels nog steeds populaire liedje : We gaan naar Zandvoort al aan de Zee, we nemen broodjes en koffie mee. Het lied verhaalt van een familie die met mooi weer naar het strand van Zandvoort gaat. Het liedje is door de jaren heen altijd populair gebleven. Daaraan moeten Sandra en Jenny, beiden activiteitenbegeleider bij Taxandria, ongetwijfeld gedacht hebben toen ze met de hoge temperaturen van afgelopen weken hun cliënten zagen zuchten bij zo'n hitte.

VALKENSWAARD - Zorgcentrum Taxandria is een verpleeghuis aan de van de Venstraat 15 in Valkenswaard. Ze dachten, als we nu eens iets organiseren voor onze cliënten waardoor ze niet alleen aan vroeger zouden denken maar onder de huidige warme omstandigheden op een gezellige manier ontspanning vinden.

Ontspanning

"Men moet niet vergeten, zegt Sandra", "dat dit echt een andere generatie is die niet langer alleen van breien houden. Ze willen absoluut bij bepaalde soorten ontspanning betrokken zijn. Vroeger was er een ander toekomstbeeld. Wie oud was verhuisde vaak naar een kamer in een verzorgingshuis."

"Gelukkig", zegt Jenny, "zijn de tijden wat veranderd. De mensen blijven zo mogelijk nu thuis wonen maar zijn dan vaak wel afhankelijk van familie, buren en vrienden. Natuurlijk hebben de mensen die hier zitten vast wel kleine kwaaltjes maar dat neemt niet weg dat ze op hun eigen manier nog echt van zo'n paar uurtjes hier aan dat zogenaamde strand kunnen genieten."

En dat zoals altijd ook weer dankzij veel vrijwilligers. Daarom was het een geweldig idee van Jenny en Sandra om iets te organiseren dat niet alleen plezierig was maar aan de andere kant de cliënten weer even terugbrengt in die 'goeie ouwe tijd'. "We spelen hier met twee ploegen volleybal tegen elkaar. Op deze vrijdag doen zo ongeveer honderd mensen mee en dat verdeelt in kleine groepjes. Tussen 10.00 en 16.00 uur hebben ze allemaal een wedstrijdje gespeeld. Dat kost natuurlijk wel wat inspanning en waar kun je beter tot rust komen als aan het strand. Lekker de voetjes in het zand, een ijsje of frisdank erbij en dat maakt de dag tot een groot feest."

Buurten

Sandra: "Natuurlijk zijn we bij zo'n activiteit afhankelijk van goed weer en liefst een lekker zonnetje erbij. De afgelopen week waren de goden ons goed gezind en zorgden voor een heerlijke temperatuur. En de bewoners hadden er echt allemaal zin in, zegt Jenny, met bovendien de intentie om te winnen. Dat was natuurlijk niet de opzet, nee, de bedoeling was even lekker ontspannen en onder het genot van een frisdrank gezellig met elkaar te buurten. En daar zijn Sandra en Jenny volledig in geslaagd. Dat kan maar een ding betekenen: ook volgend jaar zal er weer een dag Valkenswaard aan Zee zijn.

Meer berichten