Joop van Appeldorn (links) en Etienne Wetzer zijn blij met de wekelijkse rubriek van oude foto's in het Valkenswaards Weekblad. (Foto: Jurgen van Hoof).
Joop van Appeldorn (links) en Etienne Wetzer zijn blij met de wekelijkse rubriek van oude foto's in het Valkenswaards Weekblad. (Foto: Jurgen van Hoof). (Foto: Jurgen van Hoof)

Weerderheim zoekt oude foto's

Ton van Helvoort

Wie helpt een handje?

Heemkundekring Weerderheem Valkenswaard houdt zich bezig met het onderzoeken van de lokale geschiedenis van de gemeente. In de loop van de jaren zijn er vijf pijlers ontstaan waarin de Heemkundekring zeer actief is. Zo verzamelt de Foto-Beeldbank duizenden foto's van de afgelopen jaren. Voor wie nog oude foto's over Valkenswaard heeft: Weerdeheem houdt zich hiervoor aanbevolen.

VALKENSWAARD - Ook heeft Weerderheem een uitgebreide verzameling van bijna 190.000 bidprentjes. De overledenen woonden meestal in Valkenswaard en omgeving. In de Bibliotheek beschikt men over een zéér groot aantal boeken. Ook is er een speciale verzameling van foto's en gegevens van grafmonumenten op de begraafplaatsen in Borkel, Dommelen en Valkenswaard, Tenslotte is er nog een werkgroep Archeologie die er naar streeft die kennis voor iedereen toegankelijk te maken.

Vrijwilligers

Alles bijeen een aantal activiteiten waar de Heemkundekring best trots op mag zijn ook al omdat al het werk door vrijwilligers wordt gedaan. Het is intussen alweer tien jaar geleden dat Joop van Appeldorn in een lokaal weekblad begon met foto's te publiceren waar vaak onbekende personen opstonden. Het werd onder de rubriek Weerderheem vanaf het begin een groot succes. Op de oproep Valkenswaard-wie-wat-waar kwamen veel reacties. Er zaten, zegt Joop, ook vaak schoolfoto's bij. Naar aanleiding van zo'n foto van een meisjesklas wed er een reünie georganiseerd. Er werden steeds meer foto's ingestuurd en op vrijwel al die foto's kwamen positieve reacties, Buren en familie reageerden ook vaak dat ze de personen op de foto herkenden. Het werd steeds meer werk en Joop had naast deze rubriek ook nog tal van andere activiteiten. Hij was dan ook blij dat hij dat werk met een gerust hart kon overdragen aan Etienne Wetzers die overigens ook al geruime tijd bij de Heemkundekring betrokken was. Overigens werkten Joop en Etienne ook op ander gebied samen. Zo hebben ze in 2017 een boek uitgegeven met als titel: Valkenswaard verhalend in Beeld. Ook dat werd een succes. Schrijven zit ook Etienne kennelijk in het bloed want hij werkt nu aan een boek over de Fanfare EMOS uit Borkel en Schaft die in 2020 honderd jaar bestaat. De betekenis van EMOS- eendracht maakt ons sterk - zegt al meer als voldoende over de afgelopen honderd jaar. Intussen zorgt Etienne dat er elke week een foto in het Valkenswaards Weekblad staat waarbij de lezers worden opgeroepen bij herkenning te reageren.
"Aanvankelijk werd er gestart met heel oude foto's maar het afgelopen jaar zijn we ook begonnen met iets meer recente foto's. We zijn nu tien jaar met deze rubriek bezig en dat vijftig keer per jaar.Dat zijn tot heden ruim 500 foto's. Dat betekent 500 reacties. Daarom doen we een oproep aan de inwoners van de gemeente Valkenswaard: Gooi nooit foto's weg maar stuur ze naar de Heemkundekring. Wellicht staan ze dan een keertje in de krant."

Meer berichten