Jasper van Veldhoven: 'Met z'n allen hebben we gespaard voor nieuwe kisten. (Foto: Jurgen van Hoof).
Jasper van Veldhoven: 'Met z'n allen hebben we gespaard voor nieuwe kisten. (Foto: Jurgen van Hoof). (Foto: Jurgen van Hoof)

Hoogtijdagen voor Bloemencommissie

Willem-Jan Schampers

Regelen van in- en verkoop dahlia's

Jasper van Veldhoven is voorzitter van de vereniging Bloemencommissie van de stichting Bloemencorso Valkenswaard. "Wij verzorgen voor alle buurtschappen de in- en verkoop van de benodigde dahlia's. Niet spannend, maar het moet wel gebeuren."

VALKENSWAARD - Om alles in goede banen te leiden en te zorgen dat er genoeg bloemen zijn voor het Valkenswaardse corso, is er veelvuldig contact met andere corso's in Nederland. Bovendien wordt er ook goed samengewerkt met de 'bloemenmensen' van de diverse buurtschappen. Jasper: "Onze bloemen zijn niet alleen voor ons eigen corso, maar worden ook gebruikt voor de andere corso's. Zoals wij ook veel bloemen inkopen van onze collega's in Zundert, Winkel, Vollenhove en Sint-Jansklooster.

Volgens Jasper hebben de Valkenswaardse bloemenvelden, die door de buurtschappen zelf worden 'beheerd', een gemiddelde opbrengst van ongeveer tweehonderdduizend dahlia's. "Voor ons corso hebben we zo'n 2,2 miljoen bloemen nodig. Dit betekent dat negentig procent van bevriende corsogemeenschappen komt. Er gaat dus veel geld in om! We ontvangen van alle buurtschappen een bestellijst met de hoeveelheid dahlia's die ze nodig hebben. Daarmee gaan we winkelen."

Alle buurtschappen zijn lid van de vereniging en dragen samen de verantwoordelijkheid en de kosten. "We kopen niet alleen bloemen bij onze eigen buurtschappen en de collega bloemencorso's, maar ook bij externe leveranciers. Als er onder de streep geld overblijft, dit ligt natuurlijk aan de opbrengst van onze eigen bloemenvelden, wordt het geld naar rato verdeeld onder de buurtschappen. De buurtschappen regelen hun veld. Hier bemoeien we ons niet mee."

Jasper benadrukt dat zij hun uiterste best doen om zo goed mogelijk in te kopen. "In totaal kopen we zo'n dertig à veertig verschillende soorten dahlia's in. Kopen en verkopen maakt onderdeel uit van het bouwen van een wagen. En plukken is net zo belangrijk als lassen, plakken of prikken. Het een kan niet zonder het ander."

Meer berichten