De Valkenswaardse broers Ed (links) en Ton Roosen bij hun 'ouwe rammelbak' . Foto: WéJé Producties
De Valkenswaardse broers Ed (links) en Ton Roosen bij hun 'ouwe rammelbak' . Foto: WéJé Producties (Foto: )

Broers maken 'Rammelbakken Reis'

Willem-Jan Schampers

Ed en Ton en een Volvo 960 uit 1995

'Durf jij de uitdaging met een aantal vrienden aan te gaan? Reis in een oude rammelbak, met een maximale aanschafwaarde van 750 euro en niet jonger dan bouwjaar 2000. Ervaar een bijzondere tocht van zeven dagen door verschillende Europese landen. Vriendschap is de basis, de uitdaging de beproeving!

VALKENSWAARD - Met deze 'boodschap' kwam Ed Roosen bij zijn broer Ton. 'Ga je mee op Rammelbakken Reis?', was de tweede vraag. "Ton zei eigenlijk bijna meteen ja. Het is geen wedstrijd, maar een reis waarbij je door zes landen rijdt: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Tsjechië en Polen. En allemaal over B-wegen. We leggen in zeven dagen zo'n 3.500 kilometer af. En onze auto, een Volvo 960 uit 1995, slurpt dat het hoest! Dat wordt dus geregeld tanken..."

Ed (tegenwoordig woonachtig in Budel) en Ton (Eersel) komen oorspronkelijk uit Valkenswaard. Ze groeiden daar op en gingen er naar school. "We kunnen prima met elkaar overweg, hebben dezelfde slappe zever en zijn allebei vrij rustig", lacht Ton. "Maar zoiets als dit, zeven dagen op elkaars lip, hebben we eigenlijk nog nooit gedaan. Het kan dus zomaar een overlevingstocht worden. Haha!" Ed: "We moeten samen in twee tentjes, dus dat wordt nog spannend. We verblijven elke nacht op een door de organisatie geregelde camping. 's Morgens is er een gezamenlijk ontbijt en 's avonds zijn er foodtrucks. Gemakkelijk, maar vooral lekker en gezellig. Er is zelfs een bar."

Het is dus duidelijk geen wedstrijd, maar er zit wel een soort van competitie-element in. Ed: "We moeten een aantal opdrachten vervullen, zoals het zorgen voor aandacht in de media. Wie uiteindelijk de opdrachten het beste heeft gedaan, is de winnaar. Hij of zij mag dan gratis deelnemen aan een van de volgende edities van de Rammelbakken Reis." Bang voor pech zijn de broers niet. Ton, de meest technische van de twee: "Als er écht iets is, is er ondersteuning vanuit de organisatie en ook onderling helpen de teams elkaar. Het is juist de kunst om met alle vijftig teams aan te komen. Samen uit, samen thuis."

De route krijgen Ed en Ton pas op de dag zelf, maar het is al bekend dat er op de derde dag een lange stop is in Praag. "Daar hebben we uitgebreid de tijd om de stad te verkennen en is er ook een rondrit in een bus. Ook dit maakt deze reis heel bijzonder. En ook rondrijden in Polen en Tsjechië doen we niet elke dag. We vertrekken op zondag 1 september in het Breepark in Breda en hopelijk zijn we zeven dagen weer terug. Met ongetwijfeld leuke en sterke verhalen."

De komende dagen wordt gebruikt om de laatste hand te leggen aan het oppimpen van de Volvo. De wagen krijgt een metal-uitstraling, compleet met doodshoofden. "Het wordt een angstaanjagende Flodderbak", grinnikt Ed. Voorzichtig kijkt hij al uit naar de editie van 2020, wanneer Ierland en Schotland op het programma staan. "Eerst deze reis maar eens voltooien, maar als het goed bevalt, zijn we dan zeker weer van de partij!"

Meer berichten