Jan van Poppel
Jan van Poppel (Foto: )

Tóch een buurtbarbecue

Vorige week was ik wat fel over die windmolens; die windmolens waarover iedereen toch nét wat te verdeeld is. Soms krijg je kritiek op wat je schrijft en zegt en soms is iedereen het met je eens. Ik twijfel eigenlijk wat het beste is. Sommigen vinden het prettig als mensen hetzelfde vinden als jijzelf, ze je op handen dragen en je als makke lammetjes volgen. Maar kun je leren van makke lammetjes? Ik niet. Ik leer van volwassen schapen die zich van de bokken scheiden. Ik leer van mensen die luisteren, hun eigen mening vormen en jou vervolgens rustig op je fouten wijzen.
Tegenwoordig is iedereen wat snel met hun mening. Reacties op Facebook en andere sociale media zijn hier natuurlijk het perfecte voorbeeld van. De drempel om je eigen mening op iemand anders te projecteren is nog lager dan een drempel in een rolstoelvriendelijk huis. Die laagdrempeligheid zorgt ervoor dat er dan ook volop meningen gespuwd worden. Dat is op zichzelf niet erg maar het zorgt er in mijn ervaring ook voor dat we minder luisteren naar elkaar en als er iets is waar we niet van houden, is dat wel dat er niet naar ons geluisterd wordt. We worden dan niet begrepen.

Mensen zijn boos omdat er niet naar hen geluisterd wordt.

Precies dát is het geval met die windmolens. Mensen zijn boos omdat er niet naar hen geluisterd wordt. Ze krijgen niet eens de kans om hun verhaal te doen. Het moet gezegd worden dat dit absoluut niet handig is. In een landschap dat zo aangedaan wordt, moeten de inwoners op de hoogte gesteld worden van een dergelijk plan. Een aantal mensen was het niet eens met mijn conclusie: dat deze windmolens er per definitie moeten komen.
Hun argumenten werden niet gehoord. Ik herken de zorgen van deze mensen enorm.
Een ongrijpbaar verhaal als duurzaamheid en een toekomstgericht denkbeeld worden meestal niet begrepen. Hoewel mensen vaak een tegengesteld denkbeeld hebben, is het verkeerd om te denken dat dat 'fout' of 'dom' is. Het is ánders en dat is, soms, heel vervelend. Ik betrap mezelf ook te vaak op uitspraken waarbij ik andere als 'simpel' of 'kortzichtig' wegzet. Maar wat nou als we ánders gewoon accepteren?

Kijk, die windmolens zullen er heus komen.

"Ja Jan dat klinkt allemaal leuk en aardig maar het resultaat blijft hetzelfde: windmolens op een plek waar wij ze niet willen hebben." Dit is bij mensen vaak de eerste reactie. Het gaat per definitie om het resultaat. Kijk, die windmolens zullen er heus komen en dat kun je, in kindertaal, wél of niet leuk vinden. De maníer waarop die windmolens er komen staat niet vast. Dan kan met belangengroepen, ruzie en conflict. Het kan ook met een gesprek, een gesprek waarbij er geprobeerd wordt elkaar te begrijpen.
Vorige week eindigde ik met het feit dat het een toekomst wordt zonder buurtbarbecue. Dat stel ik bij. Een buurtbarbecue om elkaar te begrijpen lijkt me heel goed. Dan is het uitzicht misschien vervuild, maar de sfeer in de buurt blijft brandschoon!

Meer berichten