Tijdens de presentatie van de ontwerpen op Hemelvaartsdag, werd de jeugd ook op een creatieve manier beziggehouden.
Tijdens de presentatie van de ontwerpen op Hemelvaartsdag, werd de jeugd ook op een creatieve manier beziggehouden. (Foto: )

'Nieuwe generatie bouwers opleiden'

Willem-Jan Schampers

Kinderen worden wegwijs gemaakt

Wie in de corsotenten rondkijkt ziet veel oudgedienden. Bouwers die als kind zijn komen binnenlopen en nooit meer zijn weggegaan. Dit leidt echter ook tot vergrijzing in de Corsogemeenschap. Natuurlijk is er wel jeugd in de tent, maar om kinderen weer enthousiast te maken, moet er wel iets gebeuren.

VALKENSWAARD - Kim van der Elst is lid van de jeugdcommissie van de Stichting Bloemencorso Valkenswaard. "Ik ben verantwoordelijk voor 'Jeugd & Onderwijs'. Mijn taak is om acties op te zetten om de schoolgaande jeugd te interesseren voor het Corso. Niet alleen om mee te bouwen, maar ook voor het helpen op een van de bloemenvelden of als figurant op of rond de wagen. Het is zo'n enorme dooddoener, maar 'wie de jeugd heeft, heeft de toekomst'. Als we niet zorgen voor aanwas, wordt het straks steeds moeilijker om nog een volwaardig Corso op de weg te zetten. Vorig jaar reden er zeven jeugdwagens mee; dit jaar tien."

Vanuit de buurtschappen worden de kinderen - in leeftijd variërend van vier tot pakweg veertien jaar - gestimuleerd om eens te komen in de tent. "Er is altijd wel wat te doen en als ze willen, kunnen ze ook een lascursus volgen, leren plakken en prikken of kijken of het tekenen van een wagen iets voor ze is. Er zijn al jongeren die hun eigen wagen hebben ontworpen. Dit zijn misschien wel de creatievelingen, die over een paar jaar de grote wagen tekenen. Bovendien laten we de jongens en meisjes kennis maken met de veiligheidsaspecten in de tenten en ook hoe het is om samen iets te creëren.

Naast de jeugdwagens, die op zondag 8 september meerijden, heeft de stichting kinderen opgeroepen om deel te nemen met een versierde fiets. Met een knipoog naar 75 jaar bevrijding. "Ook zo proberen we de jeugd te betrekken bij het Corso. Het is een proces dat ook door de gemeente Valkenswaard wordt ondersteund. De cultuurcoaches zijn er mee bezig. Een lespakket over Corso op de basisscholen zou een goed idee zijn. Kinderen moeten hier straks met trots bouwen aan hun wagen."

 

Meer berichten