Met ernstige gezichten worden de zelfgemaakte bloemen op het graf van Walter Batchelor gelegd. (Foto: Jurgen van Hoof).
Met ernstige gezichten worden de zelfgemaakte bloemen op het graf van Walter Batchelor gelegd. (Foto: Jurgen van Hoof). (Foto: Jurgen van Hoof)

Kinderen eren gevallen bevrijders

Ton van Helvoort

Met bloemen op oorlogsgraven

Afgelopen week ging de 44ste Doe-Week Dommelen weer van start en zoals elk jaar liep er ook nu een thema als een rode draad door deze week. Ruim 250 vrijwilligers en 800 tot 1000 kinderen van vier tot dertien jaar gingen aan de slag met talloze activiteiten met als thema : Superhelden.

VALKENSWAARD - Juist dit thema was belangrijk omdat het dit jaar 75 jaar is geleden dat Valkenwaard werd bevrijd. Met een speurtocht in het bos rond de Luikerweg kwam men tenslotte terecht bij de Britse militaire begraafplaats. Daar werden de gesneuvelde soldaten, onze bevrijders, door de kinderen bedankt met prachtige papieren bloemen die ze zelf hadden gemaakt. Op elk graf van deze superhelden blijven die bloemen staan tot 17 september de dag van de bevrijding.

Iets meegeven

Het was natuurlijk niet alleen die bloemenhulde op deze dag zegt Geoffrey van Gerven die met veel anderen belast is met de organisatie van de Doe-Week. Het is ook de bedoeling, zegt hij, om op deze dag die kinderen ook iets mee te geven van wat er nu alweer 75 jaar geleden rondom Valkenswaard is gebeurd. Jan van Zon vertelde de kinderen het verhaal van de Britse militair Walter Batchelor die aan de Luikerweg is begraven. Deze Walter werkte in Engeland op een fabriek maar wilde toch liever soldaat worden. En dus ging hij in 1940 in militaire dienst. De kazerne lag dicht bij een dorpje waar Walter 's avonds wel eens een biertje ging drinken. Daar ontmoette hij een leuk meisje en ze trouwden met elkaar. Kort daarna werd hij naar Frankrijk uitgezonden. De legerleiding probeerde daarmee de opmars van het Duitse leger te voorkomen. Het werd een mislukking en duizenden Britse militairen, waaronder ook Walter, konden bij Duinkerken tenauwernood ontsnappen en vluchtten terug naar Engeland.

Op 6 juni 1944 maakte Walter deel uit van de invasie in Normandië. Via Parijs en Brussel kwam hij terecht in Lommel van waaruit de invasie in Nederland zou plaatsvinden. Dat was het begin van Market Garden. Kort daarvoor kreeg Walter een brief van zijn vrouw dat hun zoon Robert was geboren. Hij was natuurlijk ongelooflijk blij en gelukkig.Toen sloeg echter het noodlot toe. Walter reed vrij kort na de start van Market Garden met zijn tank op twee landmijnen. De tank ontplofte en Walter was dood en dat na slechts twaalf dagen na de geboorte van zijn zoon Robert. Bij het vertellen van dit verhaal, zegt Jan van Zon, zag men de kinderen, ieder op hun eigen manier, meeleven. Ook op het graf van Walter Batchelor werden bloemen gelegd. Hij werd slechts 23 jaar en zijn graf ligt in rij 2A-17. Het was voor iedereen, groot en klein, een heel bijzonder moment om aan het graf van deze superheld te staan. Overigens, zegt Geoffrey van Gerven, waren er de ongeveer 200 allerkleinste kinderen niet bij. Het ging er ons vooral om de wat oudere kinderen iets bij te brengen van die vreselijke oorlog. Voor hen zijn al die gesneuvelde soldaten echte superhelden.

Meer berichten