Autosport liefhebbers maken zich zorgen over de toekomst van het Eurocircuit en lieten afgelopen weekeinde hun stem horen.en zondag bij het Eurocircuit in Valkenswaard.
Autosport liefhebbers maken zich zorgen over de toekomst van het Eurocircuit en lieten afgelopen weekeinde hun stem horen.en zondag bij het Eurocircuit in Valkenswaard. (Foto: )

Op de bres voor het Eurocircuit

Van de redactie

Toekomst is nog ongewis

Zo'n honderd autosport liefhebbers verzamelden zich afgelopen zondag bij het Eurocircuit in Valkenswaard. De groep maakt zich zorgen over de toekomst van het circuit omdat het moet voldoen aan strengere regelgeving. De bijeenkomst was een initiatief van oud-rallycrossers René Soetens. Hij deed op een Facebook een oproep aan alle motorsportliefhebbers die het Eurocircuit een warm hart toedragen.

VALKENSWAARD - "Ik ben al meer dan 40 jaar Rallycross liefhebber en kom dus ook al meer dan 40 jaar op het Eurocircuit. In totaal heb ik meer dan 500 wedstrijden bezocht dwars door Europa. En toen het nieuws naar buiten kwam dat dit jaar geen wedstrijden meer worden gereden op ons zo geliefde Eurocircuit kon ik niet stil zitten", motiveert Soetens zijn oproep. "Nu is het aan de politiek om eens voor altijd een juiste bestemming voor het circuit aan te geven zodat we nog heel lang kunnen genieten van Rallycross en andere activiteiten op het circuit."

geannuleerd

Onlangs heeft de Raad van State uitgesproken dat het circuit maar 8 uur per week geopend mag zijn, gemeten van moment openen van de poort tot het sluiten van de poort. Het bestuur acht deze tijdspanne veel te kort om een complete wedstrijd te kunnen laten plaatsvinden. Deze week heeft het bestuur van de Nederlandse Rallycross Vereniging (NRV) moeten besluiten de geplande wedstrijden op 11 augustus en 15 september niet kunnen doorgaan. Op korte termijn betekent dit dat de twee resterende wedstrijden van het Nederlands Kampioenschap Rallycross 2019 zijn geannuleerd. Hiermee kiest het NRV bestuur voor de toekomst van het 48 jarige Eurocircuit op lange termijn.
Na lang wikken en wegen is het NRV bestuur tot conclusie gekomen dat onder gegeven omstandigheden niet mogelijk is om een kampioenschapswaardige wedstrijd te organiseren. Op het Eurocircuit zijn vele scenario's de revue gepasseerd maar uit uitvoerige analyse is gebleken dat 8 uur is gewoon te kort is om een goede en vooral veilige wedstrijd te houden.
Op dit moment is Gemeente Valkenswaard bezig met een nieuw bestemmingsplan voor het circuit. Het nieuwe bestemmingsplan moet het Rallycrossbestuur de ruimte gaan geven om in 2020 (en verder) wedstrijden op een goede manier te kunnen organiseren. Door de moeilijke keuze van het bestuur is de deur naar een betere toekomst verder opengezet, zo heet het

Er is Valkenswaard veel te doen over het bestemmingsplan Eurocircuit, onderschrijft ook de gemeente. Daarbij bestaat er veel onduidelijkheid over wat er nu èn in de toekomst wel en niet mag. Omdat de gemeente merkt dat er veel vragen zijn en er verschillende zaken door elkaar worden gehaald, is het initiatief genomen een speciale website te lanceren waarop het bestemmingsplan wordt toegelicht. De pagina wordt regelmatig bijgewerkt.

www.valkenswaard.nl/eurocircuit

Meer berichten