De Malpie is een fascinerend natuurgebied, (Foto: Jurgen van Hoof).
De Malpie is een fascinerend natuurgebied, (Foto: Jurgen van Hoof). (Foto: Jurgen van Hoof)

Ontdek de schoonheid van De Malpie

Ton van Helvoort

Met gidsen de natuur in

Zowel in de gemeente Valkenswaard als in Waalre worden door het IVN, jaarlijks zes tot tien wandelingen georganiseerd waaraan iedereen kan deelnemen. De tochten worden begeleid door gidsen en de deelname is gratis. De Malpie mag natuurlijk niet ontbreken op het lijstje.

VALKENSWAARD - Zondagmiddag 18 augustus is het weer zover. Dan wordt er om 14.00 uur gestart voor een mooie wandeling door de Malpie. Het vertrek is vanaf de noordelijke parkeerplaats in de Malpie. Dat is voorbij de Venbergse Molen en dan van daaruit het zandpad blijven volgen. De Malpie ligt onder de rook van Valkenswaard.

Schoonheid

De ongekende schoonheid van het gebied zorgde er mede voor dat Valkenswaard in 2016 Wandelgemeente van het jaar werd. Het gebied bestaat uit heide met prachtige vennen en de rivier de Dommel met daarnaast een bosgebied. Het is er ideaal om te wandelen. De natuurgidsen van het IVN nemen de wandelaars dan ook mee voor een tocht van ongeveer twee uur om de natuur en het landschap te ontdekken. Men loopt langs vennen en heide en gaat op zoek naar niet meer zo vaak voorkomende planten zoals zonnedauw, klokjesgentiaan en nog veel andere soorten bloemen en planten.
Over de betekenis van de naam Malpie bestaan verschillende theorieën. Het zou kunnen dat de naam is afgeleid van het Franse 'mal pay's' dat slecht land betekent. Een andere mogelijkheid is dat het woord Malpie is afgeleid van het oud-nederlandse 'maal pee'. Die conclusie lijkt het meest mogelijk omdat 'maal' grenspaal betekent en 'pee' zandrug of zandpad. Het totale gebied is ongeveer 400 ha. Hiervan bestaat 120 ha. uit heide en vennen. Alhoewel het op mooie dagen erg druk kan zijn in de Malpie zijn er zeker voor de wandelaars nog voldoende plekken waar de rust nog echt voelbaar is.

Vrijwilligers

Wandelen is een uiterst effectieve manier om de gezondheid, humeur en geest een flinke positieve impuls te geven. IVN Valkenswaard is opgericht op 17 oktober 1967. Op allerlei manieren probeert de vereniging mensen, groot en klein, meer te betrekken bij de natuur. Al dat werk wordt gedaan door vrijwilligers.
Sinds 1 januari 2011 bestaat IVN afdeling Valkenswaard-Waalre door een fusie van beide organisaties. Het IVN heeft als thuisbasis een prachtige eigen ruimte aan de Bosstraat: 25 dat door de leden in de jaren 80 zelf is gebouwd. Het heeft de naam D'n Nieuwe Hof gekregen. Door hergebruik van sloopmateriaal konden de kosten laag blijven.
Ook de Heemtuin achter het gebouw stamt uit dezelfde periode. Alhoewel de belangstelling voor de natuur nog steeds toeneemt is dat voor het IVN geen reden om verder niets te doen. Integendeel, er wordt door de leden nog altijd vóór en achter de schermen hard gewerkt om natuur en milieu onder ieders aandacht te brengen. Tip: zorg voor goede wandelschoenen!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden