Markt 5 met de versiering ‘Villa Antoinette’ (Coll. H. van Mierlo).
Markt 5 met de versiering ‘Villa Antoinette’ (Coll. H. van Mierlo). (Foto: )

Villa Antoinette aan de Markt: wat is dit precies?

Henk van Mierlo

Sinds enige tijd wordt de voorgevel van het markante pand Markt 5 in Valkenswaard gesierd met een in sierlijke letters aangebrachte naam 'Villa Antoinette'. Maar naar wie verwijst deze naam? Ongetwijfeld moet dat een van de voormalige bewoners zijn geweest, maar wie?

Valkenswaard - De villa is naar een ontwerp van de Aalster architect Jan Luijten, in 1916 gebouwd door sigarenfabrikant Johannes Jacobus Heesterbeek (1868-1924). Deze grondlegger van de Hofnar-sigarenfabrieken werkt zich aan het begin van de vorige eeuw als eenvoudig sigarenmaker op tot sigarenfabrikant. Hij weet zich zo als een van de weinige buitenstaanders een plaats te verwerven binnen de toenmalige plaatselijke elite.

Maar zijn zakelijke succes steekt schril af tegen het vele persoonlijke leed waarmee Heesterbeek tijdens zijn leven te maken krijgt. Heesterbeek trouwt relatief laat, in 1902 op 34-jarige leeftijd met Maria Anna Smiggels, geboren in 1868 te Westerhoven. Maar in 1911 overlijdt Maria Anna. Kort daarna komt haar nicht Johanna van de Vijfeijke, geboren in 1888 te Waalre, als dienstbode werken in het jonge gezin Heesterbeek.

Eind 1912 huwt zij met Johannes Jacobus Heesterbeek. Maar ook dit huwelijk duurt slechts kort, want al in 1918 overlijdt Johanna, 29 jaar oud. Opnieuw is het gezin Heesterbeek (stief)moederloos. In 1919 volgt een derde huwelijk, nu met de in 1873 in Bergen op Zoom geboren Antonetta Slootmans. Uit dit huwelijk worden geen kinderen meer geboren. Zijn derde echtgenote overleeft Johannes Jacobus Heesterbeek want die overlijdt in 1924 in een Amsterdams ziekenhuis. In 1934 verhuist Antonetta Slootmans weer naar haar geboortestreek en vestigt zich in Breda. Het pand Markt 5 verkoopt zij dan aan Paul Gijrath (1896-1962), mededirecteur van de NV Gijrath's Sigarenfabrieken in Valkenswaard. Deze betrekt de woning met zijn vrouw Johanna Maria van der Kuijl en hun vier kinderen. Kort daarna - in 1936 - verlaat hij de sigarenfabriek van zijn vader en wordt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog compagnon van zijn broer - en eveneens voormalig sigarenfabrikant - Johannes Henricus Gijrath.

Naamplaat

Deze is in 1936 in Eersel metaalwaren- en machinefabriek Casco begonnen. In 1941 verlaat Paul Gijrath Valkenswaard en vestigt zich in Geldrop. Tijdens zijn verblijf in Markt 5 heeft hij nog wel een steen laten inmetselen met daarop zijn naam 'Paul Gijrath'. Deze steen is momenteel niet zichtbaar en is verborgen achter de naamplaat van de huidige bewoners van Markt 5. Het pand blijft nog jaren in het bezit van de familie Gijrath totdat het rond 1970 wordt verkocht en uiteindelijk een kantoorbestemming krijgt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden