Zoals op 17 september 1944 rollen ook nu zware tanks Valkenswaard binnen.
Zoals op 17 september 1944 rollen ook nu zware tanks Valkenswaard binnen. (Foto: )

Valkenswaard viert 75 jaar vrijheid

Ton van Helvoort

Remember september

Op 17 september 2019 is het 75 jaar geleden dat Valkenswaard door Britse militairen werd bevrijd. Ondanks de goede voorbereidingen van de Britse militaire staf, vielen er veel slachtoffers. Al na enkele kilometers reden de eerste tanks vanuit België in een hinderlaag, waarbij veel Britse soldaten sneuvelden. Het is daarom goed om elk jaar even stil te staan bij die 17e van september 1944.

Valkenswaard - Valkenswaard werd bevrijd. Na ruim vier jaar onderdrukking ontstonden overal spontaan straatfeesten. Op initiatief van onder meer Erfgoed 40-45 is er nu een programma opgesteld met als uitgangspunt Valkenswaard Viert. "Iedereen is in die week bij al de festiviteiten betrokken", zegt Raimondo Bogaars. Hij zet zich nog dagelijks in voor de militaire begraafplaats aan de Luikerweg, om de 222 Britse militairen die daar zijn begraven te herinneren.

De Bevrijdingsweek loopt van 14 tot en met 21 september. In die periode is er in de Hofnar een expositie over de Tweede Wereldoorlog in de gemeenten Valkenswaard en Waalre. Er is onder meer een documentaire te zien, over de bevrijding van Valkenswaard. Op 14 september zal er in Valkenswaard een doortocht zijn van historische legervoertuigen zoals die met Market Garden deelnamen aan de gevechten. Op diezelfde is er 's middags een paradropping in de omgeving van Borkel. De dag wordt afgesloten met een Bevrijdingsconcert door De Volharding in de Nicolaaskerk. De entree is gratis.

Op 15 september laat de Modelvliegclub Valkenswaard van 11.00 tot 17.00 uur aan de Peedijk in Borkel en Schaft zien met wat soort vliegtuigen er in de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd gevlogen. Op 16 september arriveert een grote groep authentieke Britse legervoertuigen uit de oorlog. Ze worden ondergebracht in het Wilhelmimapark en op de Markt, waar zij overnachten. Op die dag is er een besloten bijeenkomst voor de bezoekers die uit Engeland zijn overgekomen om op 17 september aanwezig te zijn op de Britse Begraafplaats. Het is een initiatief van Erfgoed 40-45. "We zullen daar een groot aantal bezoekers uit Engeland kunnen verwelkomen", zegt Raimondo Bogaars. Op 17 september is er, onder leiding van de Bond van Wapenbroeders, een herdenking op de Britse Militaire Begraafplaats. "Daarbij zullen, samen met nabestaanden en veteranen, de Britse gesneuvelde militairen worden herdacht. 's Avonds wordt er op de Markt een groot vrijheidsconcert gegeven door de gezamenlijke harmonieën." Verder worden er van 17 tot en met 19 september in de Hofnar films vertoond, zoals Mijn gestolen jeugd. De toegang is gratis. Tenslotte is er op 22 september een Bevrijdingstocht in de sporen van onze bevrijders. De organisatie is in handen van De Grenslopers uit Luyksgestel en Voetje voor Voetje uit Valkenswaard. "Het aantal inwoners van Valkenswaard dat de oorlog zelf meemaakte wordt steeds kleiner. Juist daarom is het ontzettend belangrijk dat ook de jongere generatie kan zien wat er in die Tweede Wereldoorlog gebeurde."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden