Het Nederlands team wint Roller Games. Derde van links bondscoach Marty van den Brand. Foto: Eef Bal
Het Nederlands team wint Roller Games. Derde van links bondscoach Marty van den Brand. Foto: Eef Bal (Foto: )

Rolhockeyers winnen Roller Games

Willem-Jan Schampers

Officieus wereldkampioen C-poule

Het Nederlands rolhockeyteam, met de inbreng van diverse Valkenwaardse spelers én een Valkenswaardse bondscoach, heeft zaterdag met overmacht het World Challenger Championship in Spanje gewonnen. In de finale was Oranje met 8-0 veel te sterk voor België. Een prima resultaat voor het jonge Nederlands team, onder leiding van bondscoach Marty van den Brand. Het is voor het eerst dat Oranje op een mondiaal niveau een gouden medaille wint.

TERRASSA - In een uitverkochte sporthal maakten beide teams er een leuke wedstrijd van. Tot enthousiasme van de vele Nederlandse en Belgische supporters. België, met op de bank Valkenswaardenaar Tonny van den Dungen (veelvoudig international, oud-bondscoach van Nederland én de vader van de Nederlandse spelers Joey en Rico, red.) is een tegenstander, die bekend staat om zijn geweldige teamspirit. Van den Brand: "Zij wonnen op inzet de andere poule en stonden niet voor niets in de finale." Toch domineerde Nederland de hele wedstrijd en was, onder aanvoering van Cesar Vives Boersma, duidelijk een maatje te groot.

De ploeg van Van den Brand kan bovendien vertrouwen op een uitstekende doelman. Valkenswaardenaar Joey van den Dungen keepte ook tegen België weer geweldig en zijn doel schoon te houden. Maar ook in de breedte heeft Nederland een uitstekend niveau. Jonge spelers als Tim Borell en Django Bogers hebben aangetoond het niveau aan te kunnen. In het Nederlands team spelen verder ook Rico van den Dungen, Timo Tilborgh en Niels Janssens van de Valkenswaardse Roller Club (VRC). Samen met Luc Vroomen van RC De Lichtstad/Eindhoven en Joey van den Dungen zorgen zij voor de Brabantse inbreng.

Volgens Van den Brand kan dit Nederlandse team, met enkele spelers met Spaanse roots, de komende jaren alleen nog maar sterker worden en doorgroeien naar het niveau van het Intercontinental Championship (tweede mondiale niveau, red.). Bij rust had Nederland een 3-0 voorsprong, waarbij de drie doelpunten werden gescoord door Cesar Vives Boersma. Ook in de tweede helft kwam Nederland niet meer in de problemen en liep het steeds verder uit, door doelpunten van Cesar Vives Boersma, Eric Vives Boersma, tweemaal Django Bogers en Rico van den Dungen. Cesar Vives Boersma werd uiteindelijk topscorer van het toernooi, met maar liefst 36 doelpunten in vijf wedstrijden.

Een trotse Van den Brand, zelf ook jarenlang speler van het Nederlands team: "Na diverse zilveren en bronzen medailles, hebben we nu eindelijk een gouden plak. Het EK van vorig jaar verliep teleurstellend, maar ondanks dat rolhockey in Nederland nog slechts een kleine sport is, hebben we laten zien dat we op het niveau van het Intercontinental Championship thuis horen. We hebben een talentvolle groep. Hiermee moeten we verder bouwen. Ik zie de toekomst rooskleurig in. Complimenten aan het team, technische staf en begeleiding. We hebben het met z'n allen gedaan."

Meer berichten