Een 'Rasechte' Strieper is heengegaan. Foto: Jurgen van Hoof
Een 'Rasechte' Strieper is heengegaan. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Altijd in de weer voor anderen...

Willem-Jan Schampers

In memoriam: Gerard (Gerrit) Ras

Op donderdag 11 juli is Gerard Ras op 74-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Ras begon zijn carnavalscarrière als lid van CV De Valkenvangers en later was hij onder meer secretaris van de Federatie van Carnavalsverenigingen en lid van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat. Bovendien was Ras een van de grondleggers van het dansmarietjestoernooi om het kampioenschap van de Agglomeratie Eindhoven. Daarnaast was hij zeer actief in het amateurwielrennen.

VALKENSWAARD - Thuis hadden ze een Vivo-winkeltje, op de hoek Zeelberg-Zandbergstraat. Als broer Toon de boodschappen rond bracht, zat Gerrit verslagen te schrijven. Pas na zijn pensionering zou hij 'de rondbrenger' van Valkenswaard worden. 'Want het is toch 'kei zund' om lang uit te slapen als ge lekker in beweging kunt zijn'. Carnaval begon voor Ras in 1964 bij Maenen, ook wel café City genoemd. Hij hielp mee, als losse kracht in de keuken of in de bediening. CV De Valkenvangers hadden hier hun residentie. Ras werd lid en meteen secretaris.

De Valkenvangers waren eigengereide lui. Ze hadden een eigen prins en een eigen carnavalskrant: 't Bleike. Daar kwam natuurlijk gedoe over en wijlen Harry Arts, correspondent bij de Kempenier Koerier, schreef over 'vreemde vogels bij de carnaval'. In 1966 werden ze zelfs geroyeerd door de toenmalige Federatie van Carnavalsverenigingen. Ras liet zich toen even van een andere kant zien en sprak Harry Arts hier stevig op aan. Tegelijkertijd had Ras een écht verenigingshart en schreef een jaar later een verzoenende brief naar secretaris Jan van Keulen van de Federatie. In Café Boulevard werd men het eens. Resultaat: Striepersgat een prins en De Valkenvangers een hertog.

In 1967 was Ras mede-initiatiefnemer van het dansmarietjestoernooi. Het werd een succes, met vele jaren een groot aantal deelnemers. Ras was ook een van de initiatiefnemer van de minizittingen in de diverse verzorgingshuizen. In 1990 werd Ras bestuurslid van de Federatie. Acht jaar was hij secretaris. In 1996 werd hij lid van het algemeen bestuur van de Stichting. Gaandeweg werd zijn taak breder. Het begon met hand- en spandiensten en het rondbrengen van de post. Daarna ook fruitschalen rondbrengen bij de zieken in Valkenswaard. De laatste jaren was hij bierdrager van de Raad van Elf. In 1997 werd aan Ras de Parel van Valkenswirt uitgereikt (33 jaar Carnaval) en in 2018 kreeg hij de Federatieonderscheiding omgehangen.

Wielrennen was zijn tweede grote liefde. In 1963 vroeg Ras in het shirt van TWC De Kempen een licentie als nieuweling aan, maar twee jaar later stopte hij daar al mee. In 1969 werd hij gevraagd als bestuurslid van de Valkenswaardse wielerclub. Ras heeft in diverse functies, waaronder als voorzitter, gefungeerd. In 1980 werd hij benoemd tot erelid van TWC De Kempen. Ook maakte hij lange tijd deel uit van het KNWU-districtsbestuur. In 1972 werd hij jurylid en ook hier heeft hij verschillende functies uitgeoefend. Zo was hij jarenlang speaker in de regionale koersen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden