Renée Smulders (19) verlaat de Valkenswaardse gemeenteraad, die niet langer met haar studie te combineren is. Foto: Jurgen van Hoof
Renée Smulders (19) verlaat de Valkenswaardse gemeenteraad, die niet langer met haar studie te combineren is. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Renée Smulders legt taken neer

Ton van Helvoort

Studie heeft nu voorrang

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 werd ze met 271 voorkeurstemmen gekozen als raadslid voor de fractie van H&G. Renée Smulders was daarmee één van de jongste raadsleden van Nederland. Nu stopt ze ermee.

Valkenswaard - Met haar verkiezing op jonge leeftijd volgde ze Bram Bots, die in 2010 eveneens voor de fractie van H&G op zéér jonge leeftijd in de raad kwam, op. "Ik heb altijd de intentie gehad om in de gebruikelijke termijn van vier jaar mijn werk als raadslid te doen. Nadat ik mijn opleiding bij Were Di met goed gevolg voltooide, ben ik naar de universiteit in Tilburg gegaan", zegt Renée Smulders. Ze studeerde daar Economie en Bedrijfseconomie. "Ik ben er altijd vanuit gegaan dat ik mijn studie daar zou afmaken, zodat mijn raadslidmaatschap gewoon kon doorgaan. Kort geleden kreeg ik echter de mogelijkheid mijn studie te vervolgen bij de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. Ik ga daar ook wonen en dus was er geen andere keus dan mijn raadslidmaatschap op te zeggen."

Dat heeft ze inmiddels, zoals gebruikelijk, aan burgemeester Ederveen bevestigd. "Natuurlijk kan ik best begrijpen dat er wellicht geredeneerd wordt van: wist je dat één jaar geleden ook niet. Mijn antwoord is dan: absoluut niet. Ik heb mijn raadswerk altijd met veel liefde gedaan en ben onwijs dankbaar dat H&G mij die kans heeft gegeven. Ik heb er, ondanks de korte duur, veel geleerd waar ik in mijn verdere leven ongetwijfeld nog profijt van zal hebben." Ze doet dan ook een beroep op de jongeren om zich aan te melden bij één van de partijen die in Valkenswaard in de gemeenteraad zitten. "Natuurlijk moet je nog veel leren. Maar als je gekozen wordt, kan men ook meepraten over de belangen van de jongeren in de gemeente Valkenswaard."

"Zeg nu niet dat is niets voor mij, want dat is onzin. De gemeentelijke politiek is echt heel bijzonder en kan de steun van de jongeren heel goed gebruiken." Zelf werd ze destijds benaderd door Theo Geldens. "Natuurlijk vindt hij het ook jammer dat ik vertrek. Maar hij begrijpt heel goed dat de politiek in de gemeenteraad vaak voor vier jaar is, terwijl je studie voor je leven lang van enorme invloed kan zijn." De huidige fractievoorzitter Bram Bots vindt het eveneens ontzettend jammer dat Renée de gemeenteraad gaat verlaten. "Ook ik was destijds het jongste raadslid in de provincie, dat de kans kreeg in de raad te komen. Ik heb er echt nog nooit één seconde spijt van gehad." Bots begrijpt dat Smulders problemen heeft met haar vertrek. "Maar de kans die ze nu krijgt op Nyenrode mag ze niet laten lopen. Overigens weten we dat er altijd wel een risico zit om jonge mensen voor de gemeentelijke politiek te vragen. We hadden met Renée een enthousiast raadslid, dat vaak koos voor een nieuwe en frisse aanpak van een onderwerp. Wij waren destijds dan ook blij dat Renée voor H&G koos. Natuurlijk wensen wij haar alle goeds en wellicht komt ze na haar studie nog eens terug."

Meer berichten