De grote campagne tegen meningokokkenziekte is afgerond. Foto: rivas
De grote campagne tegen meningokokkenziekte is afgerond. Foto: rivas (Foto: rivas)

GGD kijkt tevreden terug op campagne

Van de redactie

Vaccinatie in Brabant- Zuidoost

De GGD Brabant-Zuidoost heeft de grote vaccinatiecampagne tegen de meningokokkenziekte in onze regio afgerond. Dit voorjaar werden bijna 38.000 jongeren in de leeftijd van 14 tot 19 jaar uitgenodigd voor de prik. Daarvan lieten zich ruim 32.000 vaccineren. De GGD is tevreden over deze opkomst. Het betekent niet alleen dat de individuele jongere zelf goed beschermd is maar het leidt ook tot een grotere groepsbescherming.

Regio - In april en juni ontvingen alle jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar een uitnodiging van het RIVM voor de vaccinatie tegen meningokokkenziekte ACWY. De minister besloot al in 2017 tot de invoering van deze vaccinatie voor peuters van 14 maanden en jongeren van 14 jaar omdat sinds 2015 jaarlijks steeds meer mensen ziek worden door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken.

Doelgroep

Staatssecretaris Blokhuis besloot vorig jaar om het aantal jongeren dat voor vaccinatie in aanmerking komt, uit te breiden naar jongeren tot en met 18 jaar. De keuze voor deze groep tieners heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben.

Bescherming

De GGD Brabant-Zuidoost voerde deze vaccinaties uit op 10 locaties in de regio. Coördinator Ludy Blind kijkt tevreden terug: "We zijn tevreden over de goede opkomst. Deze groep tieners draagt in belangrijke mate bij aan verspreiding van de bacterie. Ze zijn dus zelf goed beschermd maar de vaccinatie leidt ook tot een hoge groepsbescherming en dus ook preventie van de ziekte in alle leeftijdscategorieën. Maar ook logistiek was de campagne uiteraard een uitdaging. Dankzij de goede samenwerking met onze gemeenten en ook alle scholen verliep deze operatie ook heel vlot".

www.ggdbzo.nl

Meer berichten