Kartrekkers Peter van Eck, Robyn Reiling-Holland en Boy van de Laar. Foto: Jurgen van Hoof
Kartrekkers Peter van Eck, Robyn Reiling-Holland en Boy van de Laar. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

'Het is geen HelloFresh-concept'

Roy de Leijer

Herenboeren De Groote Heide

Een kleinschalige, coöperatieve boerderij waar mensen terecht kunnen voor hun wekelijkse voorraad verse groente, fruit, eieren en vlees. Op verschillende plaatsen in Nederland hebben 'herenboeren' hiervoor de handen ineengeslagen. Ook in deze regio zijn er concrete plannen.

REGIO - Op uitnodiging van Stichting GezondDorp Leende verzorgde Boudewijn Tooren van Herenboeren Nederland in maart een lezing over het concept. Zelf stond hij aan de basis van Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel. Deze coöperatie ging in 2016 van start en is een groot succes. Nederland telt op dit moment vijftien 'herenboerderijen'. Onder meer in Tilburg en Weert krijgt het concept navolging. Kort na de bijeenkomst in Leende stak een aantal enthousiastelingen de hoofden bij elkaar voor Herenboeren De Groote Heide. De coöperatie is eind vorige maand officieel opgericht.

"Ook inwoners van omliggende Groote Heide-gemeenten als Eindhoven, Cranendonck of Valkenswaard kunnen lid worden", zegt Eindhovenaar Peter van Eck. Samen met Boy van de Laar uit Heeze behoort hij tot de groep kartrekkers.

Van de Laar: "De dagelijkse routine gaat straks flink op de schop. Het is namelijk geen HelloFresh-concept. Bij ons zit het zand nog aan de groenten."

Zestig procent van de boodschappen moet op den duur door de coöperatieve boerderij worden geleverd. Van Eck: "Het is gezond, duurzaam en dicht bij huis. Het is de bedoeling dat je straks één keer in de week naar de boerderij gaat om een pakket met groenten, fruit, vlees en eieren op te halen." Ook het sociale aspect spreekt hem aan: "Je leert elkaar beter kennen dan tijdens een vluchtig supermarktbezoek."

Leden investeren eenmalig een bedrag van tweeduizend euro voor het oprichten en opstarten van de boerderij. Daarnaast betalen gezinnen ongeveer tien euro per week per mond. Van Eck: "Dat is ongeveer even duur als de wekelijkse boodschappen nu, maar een stuk goedkoper dan het biologische voedsel in de supermarkt." De opbrengst is mede afhankelijk van het weer. Daarnaast zal de oogst in de opstartfase beperkt zijn.

De zoektocht naar een geschikt perceel in een van de Groote Heide-gemeenten is inmiddels volle gang. Van de Laar: "We hebben vijftien tot twintig hectare grond nodig. Er hoeft niet per se al een boerderij te staan."

Inmiddels zijn er bijna dertig intentieverklaringen ondertekend. Herenboeren De Groote Heide mikt op een maximum van tweehonderd gezinnen. "Om te kunnen starten hebben we er honderd nodig", rekent Van Eck voor. Met tweehonderd deelnemers is het mogelijk om vijfhonderd monden te vullen, aldus de Eindhovenaar: "Onze leden bepalen vervolgens wat er wordt verbouwd. We gaan hiervoor onder meer enquêtes houden. Ook zijn er allerlei spin-offs denkbaar, zoals een kookclub." De coöperatie neemt zelf een boer in loondienst. Van de Laar: "Leden mogen bijspringen, maar dat is niet verplicht."

Meer info: www.degrooteheide.herenboeren.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden