Ferry Das en Olga Jonk hebben zojuist het fietsrouteboekje onthuld. Foto: Jurgen van Hoof
Ferry Das en Olga Jonk hebben zojuist het fietsrouteboekje onthuld. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Fietsroute langs vele herinneringen

Ton van Helvoort

Routeboekje in teken van oorlog

Een fietsroute, waarin men de verhalen achter oorlogslocaties in Valkenswaard en Waalre kan vinden, is vorige week gepresenteerd. Het routeboekje is te verkrijgen bij de VVV.

Valkenswaard/Waalre - De fietsroute is een idee van Ferry Das die, in samenwerking met Olga Jonk van Herenboerderij De Bunker, een prachtig fietsrouteboekje vol met herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog samenstelde. Dit in aanloop naar de komende herdenking van 75 jaar bevrijding. De presentatie vond niet voor niets plaats in De Bunker. De officiële benaming van dit markante gebouw aan de Waalreseweg is echter Birkenhof. Het werd vanaf eind 1942 door de Duitsers gebouwd om een afluisterdienst onder te brengen. Meer dan de helft van het gebouw is daarom ontworpen als bunker met metersdikke muren en dak. Als camouflage werd het pand gebouwd in stijl van een herenboerderij.

December 1943 werd De Bunker door de Forschungsstelle Langeveld in gebruik genomen. "Het gebouw is korte tijd gebruikt. In september 1944 werden de antennes en apparatuur afgebroken en naar Duitsland verplaatst", zegt Ferry Das, "De Bunker is een historisch gebouw. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest wat er in die Tweede Wereldoorlog in de regio is gebeurd." Dat is niet weinig. "Mijn opleiding Toerisme en Recreatie heeft natuurlijk ook aan die interesse bijgedragen. Juist een fietsroute met op elke locatie een duidelijke omschrijving wat daar heeft plaatsgevonden moet naar mijn gevoel door veel inwoners van Valkenswaard en Waalre worden gereden."

Ook de gemeente leverde een financiële bijdrage aan het unieke fietsrouteboekje vol oorlogsherinneringen. "Vooral ouderen zullen zich daarin vaak herkennen. Voor jongeren is het een goede gelegenheid om meer te zien van de oorlog. Bij de samenstelling van de route kregen we veel steun van Erfgoed 40-45 en van de Heemkundekring Weerderheem Valkenswaard." Begonnen met enkele voorvallen groeide het boekje, dankzij steun van velen, uit tot een brochure die ook in het Engels is vertaald. "Het duurde ruim een jaar voordat de fietsroute kon worden uitgegeven. We zijn echt trots op dit werk."

"Op praktische gronden hebben we de fietsroutes zo ingedeeld dat men zowel vanuit Valkenswaard als uit Waalre kan starten. Namens de gemeente Valkenswaard nam wethouder Kees Marchal het eerste boekje in ontvangst. "Dit is een prachtig initiatief", vond hij. "Bovendien is fietsen de meest ondernomen activiteit van onze inwoners. Het zal de komende weken dan ook ongetwijfeld wat drukker worden op de fietspaden." Er wordt bijvoorbeeld stilgestaan bij de eerste Britse militairen die op 11 september 1944 bij restaurant Suykerbuyck aan de Luikerweg contact maakten met de Borkelse bevolking. Als herinnering is op die plek een monument onthuld waarin mensenogen zijn aangebracht. "Het zijn immers ogen die het gezien hebben en gelden als een herinnering om nooit te vergeten."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden