De bus van het Rode Kruis staat klaar om in geval van nood uit te rijden.
De bus van het Rode Kruis staat klaar om in geval van nood uit te rijden. (Foto: )

EHBO: deelname kan levens redden

Ton van Helvoort

Cursussen in Valkenswaard

Jaarlijks raken in Nederland liefst 7,6 miljoen mensen gewond door een ongeluk. Veel van deze ongevallen gebeuren in en om het huis. In zo'n situatie is het dan ook van groot belang om te weten hoe men moet handelen.

Valkenswaard - Het Rode Kruis helpt iedereen graag om hulp te kunnen bieden wanneer dat echt nodig is. Daarom worden er ook door de afdeling in Valkenswaard diverse cursussen gegeven. Die erop gericht om in geval van nood deskundige hulp te kunnen verlenen. Zo is er een cursus reanimeren, die laat zien dat de vaardigheid van het reanimeren echt van levensbelang kan zijn. Het houdt onder meer in dat de ademhaling en de bloedsomloop kunstmatig worden overgenomen, omdat er bij een hartstilstand een acuut levensgevaar is.

Bij de workshop EHBO bij baby en kind worden alle EHBO-vaardigheden geoefend die in een voorkomende situatie nodig kunnen zijn. Ook daarbij hoort reanimeren. "De cursus EHBO is een cursus die eigenlijk iedereen zou moeten volgen of al gevolgd heeft." Een voorbeeld: men zit gezellig aan tafel. Ineens verslikt een tafelgast zich. Hij heeft het erg benauwd en dreigt zelfs te stikken. Op zo'n moment betekent de kennis van EHBO het verschil tussen leven en dood. Maar ook bij minder ernstige situaties is het belangrijk te weten hoe te handelen. En dat kan men in die cursus leren.

De cursus reanimeren/AED wordt gegeven op zaterdag 7 en 21 september van 9.00 tot 12.00 uur. Kosten zijn vijftig euro, dat is inclusief certificaat. De workshop EHBO bij baby en kind wordt gegeven op zaterdag 14 en 28 september van 9.00 tot 12.00 uur. Daarnaast ook op de woensdagavond 11 september van 19.00 tot 22.00 uur. De kosten bedragen 35 euro, inclusief certificaat. Tenslotte is de cursus EHBO te volgen op zaterdag 26 oktober en 2 november van 9.00 tot 17.00 uur en zaterdag 9 november van 9.00 tot 13.00 uur. Daarnaast is de cursus ook te boeken op woensdag 2 + 9 + 23 en 30 oktober en 6 + 13 en 20 november van 19.00 tot 20.00 uur.

De kosten zijn dan 250 euro, inclusief certificaat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden