Mart Wijnen krijgt de hand van burgemeester Ederveen. Foto: Jurgen van Hoof.
Mart Wijnen krijgt de hand van burgemeester Ederveen. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Mart Wijnen: 'Het is mooi geweest'

Ton van Helvoort

Drukke receptie bij afscheid

Het was zeer druk in Hotel De Valk, toen voormalig wethouder Mart Wijnen afscheid nam van de politiek.

Valkenswaard - Wegens medische problemen moest hij vorig jaar noodgedwongen stoppen, na veertien jaar wethouder en twee jaar raadslid te zijn geweest. Eén dag na de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart 2018 werd duidelijk dat, wat de politiek betreft, zijn toekomst er niet al te rooskleurig uitzag. Ondanks 1414 voorkeurstemmen, waarmee hij ver boven alle andere kandidaten uitstak. Het werd een periode van onzekerheden. Zou een nieuwe benoeming als wethouder van het CDA verantwoord zijn?

Enerzijds zat hij nog vol plannen en ambitie, anderzijds realiseerde hij zich wel degelijk dat hij met zijn gezondheid door het oog van de naald was gekropen. Intussen moest er wel een nieuw college komen. In gesprekken met zijn overwegend jonge fractie werd steeds duidelijker dat zelfs een terugkeer als raadslid niet verstandig zou zijn. Dus kreeg hij meer tijd om zich op zijn herstel te richten. Dat was natuurlijk niet altijd even gemakkelijk. "Wat wil je", zei hij, "als je zestien jaar zo betrokken bent geweest bij de Valkenswaardse politiek en dan van de een op de andere dag moet stoppen."

"Maar goed, ik had geen andere keus. Het gezonde verstand heeft gezegevierd." Het was afgelopen vrijdag druk op die receptie. Naast wethouders Mieke Theus, Kees Marchal en Theo Geldens waren er ook wethouders uit Eindhoven en Cranendonck, met wie Wijnen samenwerkte. Burgemeester Anton Ederveen haalde in zijn toespraak een aantal zaken naar voren. "Een jaar geleden", zei hij, "hebben we met elkaar overlegd. Wat zouden de mogelijkheden maar ook de onmogelijkheden nog zijn? Verschillende malen hebben we de beslissing uitgesteld, maar nu werd het besluit definitief. Toen ik hier burgemeester werd, was Mart al wethouder. Zijn devies was: 'maak waar wat je belooft'."

Een van zijn moeilijkste opdrachten was de N69. Tot op de dag van vandaag ergert Wijnen zich aan de trage voortgang, waarop hij weinig invloed had. Een van zijn zéér opvallende resultaten is de realisatie van de Turborotonde naar het industrieterrein. Daarnaast waren parkeren, woningbouw, Lage Heide en de samenwerking met Eindhoven en Cranendonck belangrijke onderwerpen voor hem. In zijn reactie wees Wijnen erop dat hij niets alleen heeft gedaan. "Samen hebben we inderdaad veel bereikt. Natuurlijk doet men het nooit helemaal goed voor iedereen. Dat kan ook niet, want daarvoor zijn er teveel mensen met een eigen mening."

"Ik kijk tevreden terug op die veertien jaren. Alles ziet er goed uit en vergeet vooral de geweldige steun die wij als gemeente van de vrijwilligers krijgen niet. Bedankt voor de plezierige menselijke contacten. Dat geldt ook voor de inwoners van Dommelen en Borkel en Schaft. Het waren mooie jaren, maar zo is het goed."

Een luid applaus onderstreepte die woorden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden