Peer van Kemenade: "Ach, ik moet het gaan ondervinden wat het is om geen hoofdtrainer meer te zijn." Foto: Bas van Berge Henegouwen
Peer van Kemenade: "Ach, ik moet het gaan ondervinden wat het is om geen hoofdtrainer meer te zijn." Foto: Bas van Berge Henegouwen (Foto: )

'Lange Peer' blikt terug op carrière

Willem-Jan Schampers

Vertrek bij 'Uilen' met promotie

"Het was een mooie, maar ook wel rare dag. Natuurlijk was iedereen gespannen en we wilden allemaal graag promoveren naar de tweede klasse, maar tegelijkertijd had ik ook een bepaalde rust over me heen. Om half twee ben ik even alleen in de dug-out gaan zitten. Dit was écht mijn laatste wedstrijd als trainer. En na de wedstrijd, toen iedereen aan het feesten was, heb ik me even teruggetrokken in de kleedkamer. Anders was ik misschien wel emotioneel geworden."

VALKENSWAARD - Peer van Kemenade (58), de succesvolle trainer/coach van SV Valkenswaard, blikt terug op zijn tijd bij de Bosuilen, maar ook op de pakweg twintig jaar ervoor én zijn carrière als robuuste spits van VVAE (de voorloper van VV Acht, red.). 'Lange Peer', zoals veel mensen hem noemen, is een mensenmens. Iemand op wie je eigenlijk nooit lang kwaad kunt zijn. Geroemd om zijn rol als peoplemanager en sfeermaker. Geroemd om zijn rol als peoplemanager en sfeermaker. Bij iedere club wordt hij nog met open armen ontvangen.

"Ik heb drie seizoenen bij Acht gezeten, daarna drie jaar bij DOSL, een paar maanden bij Brabantia, twee jaar bij PSV/av, drie jaar bij Beerse Boys ("Na mij begonnen de échte successen"), drie jaar bij Bergeijk, weer drie jaar bij VV Acht en toen naar Valkenswaard ("Ik voel me na drie jaar een échte Bosuil"). Een mooi rijtje toch?" In deze lijst zit slechts één minpuntje: Brabantia. "Prachtige vereniging, maar het klikte gewoon niet. Ik had de keuze uit Reusel Sport en Brabantia. Toen ik 's avonds, veel vroeger dan anders, thuis kwam, zei ik tegen mijn vrouw: 'Dit was de tweede slechte keuze in mijn leven'. Ze heeft een week niet tegen me gepraat!"

Anders

Kom bij Van Kemenade niet af met het oordeel dat 'vroeger de mentaliteit van de spelers veel beter was'. Dit noemt hij onzin. "Anders misschien, maar zeker niet minder. Het is de kunst als trainer om je spelersgroep zo goed mogelijk te laten renderen. Dit kenmerkt de kwaliteit van een goede trainer. Natuurlijk heb je mazzel, zoals ik nu bij Valkenswaard, als je een paar klasbakken in je team hebt, maar uiteindelijk moet je het doen met de spelers die er zijn. Ik vind dat wij met Valkenswaard, tijdens het seizoen, maar zeker in de nacompetitie, reclame hebben gemaakt voor het amateurvoetbal. Het publiek heeft genoten!"

De finale van de nacompetitie tegen PSV/av was voor Van Kemenade de afsluiting van een mooie loopbaan als hoofdtrainer. "Alles viel op zijn plaats. Heb je het enthousiasme gezien? Ook bij de reserves. Dit is wat ik altijd heb geprobeerd te doen: de groep op één lijn krijgen. Door te motiveren, maar ook door duidelijk te zijn. Bij mij is iedere speler even belangrijk. Ook de jongens die niet spelen. Je hebt immers iedereen nodig om resultaat te behalen." Van Kemenade voorziet een mooie toekomst voor Valkenswaard. Er komen enkele goede aanwinsten bij en vanuit de jeugd zie ik ook enkele talenten doorstromen. Een stabiele tweedeklasser moet mogelijk zijn."

Meer berichten