Op 6 juli om 10.00 uur start bij de parkeerplaats aan de kruising Strijperpad-Valkenswaardseweg een wandeling voor publiek.
Op 6 juli om 10.00 uur start bij de parkeerplaats aan de kruising Strijperpad-Valkenswaardseweg een wandeling voor publiek. (Foto: )

Nieuw 'wildkijkscherm' in het Leenderbos

Staatsbosbeheer heeft in het Leenderbos een wildkijkscherm ontwikkeld. Het publiek heeft zo een grotere kans om wild in het Leenderbos te zien. Het scherm is geplaatst door de Koninklijke Landmacht 102 Constructiecompagnie.

Valkenswaard - De locatie is een open plek in het bos tussen Valkenswaard en Leende, bij een poel. Het scherm is gratis te bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Op de locatie worden ook aangereden dode dieren neergelegd, zoals reeën. Staatsbosbeheer heeft samen met partners het initiatief genomen om aangereden wild terug te leggen in de natuur in plaats van deze af te voeren. De samenwerking is gericht op het terugbrengen en behouden van een aantal (zeldzame) aaseters door te zorgen voor dode dieren – hun voedselbron – in de natuurlijke kringloop. "Een dood dier is tenslotte een bron van leven voor allerlei diersoorten. Aaseters zoals roofvogels, raven, vossen maar ook diverse keversoorten doen er hun voordeel mee, die op hun beurt weer veel vogels aantrekken. Op deze manier doet de dood ook weer leven en is de kringloop weer rond." Studenten uit Wageningen monitoren de locatie met wildcamera's. Zo is te zien hoe dieren op het aangereden wild afkomen.

Meer berichten