Al vijftig jaar zijn Bennie en Annelies gelukkig getrouwd. Foto: Jurgen van Hoof.
Al vijftig jaar zijn Bennie en Annelies gelukkig getrouwd. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

'Hij kwam me ophalen in kostuum'

Ton van Helvoort

Gouden echtpaar Van den Brand

Ondanks dat het echtpaar Van den Brand in België woont, gaat er geen dag voorbij of ze zijn nog even in Valkenswaard. De twee zijn al vijftig jaar gelukkig getrouwd.

Valkenswaard - Bennie is daar bijna even bekend als astronaut Neil Armstrong, die twee weken na hun trouwen als eerste mens op de maan wandelde. Annelies en Bennie kregen verkering in Lommel, waar zij destijds woonde. "Ik kan me dat nog goed herinneren. Hij kwam me de eerste keer ophalen in een bruin kostuum", zegt ze. Na een poosje verkering te hebben gehad, besloot het jonge stel te gaan trouwen. Zoals altijd wilde Bennie iets aparts. Vanuit Nederland reed hij met de familie in drie koetsen van Hezemans naar Annelies in Lommel. Aan de grens werd hij tegengehouden omdat de paarden volgens de regels in België eerst moesten worden ingeënt. "Als dat niet gebeurde, mocht hij België niet in met de stoet." Het probleem werd opgelost en op die vierde van juli 1969 werden Annelies en Bennie een echtpaar. Hij had op dat moment al jaren een antiekwinkel aan de Leenderweg, tegenover fietsenhandel Dubois. Ze gingen wonen in de van Cuijkstraat.

Inmiddels wonen ze op de Grote Heide in Neerpelt. De twee hebben drie kinderen en tien kleinkinderen. Bennie is in zijn nopjes dat hij inmiddels ook overgrootvader is. Volkomen tegengesteld aan de nogal drukke Bennie bewaart zijn vrouw altijd de rust. "Hij doet de handel", zegt ze, "en ik de boekhouding." Toch heeft ze wel ooit voor verrassingen gestaan. "We hadden een mooie witte slaapkamer. Ik was daar heel gelukkig mee. Op een dag was ik boodschappen gaan doen. Bij thuiskomst trof ik in de slaapkamer alleen nog maar wat lakens aan, met daarin de kleine spulletjes die normaal in de kast lagen. "Niet boos zijn", zei Bennie, "maar ik had bezoek van een klant die op zoek was naar een witte slaapkamer."

'Die heb ik wel een', zei hij tegen de bezoeker. Binnen vijf minuten was de deal gesloten en de slaapkamer de deur uit. "Het was niet helemaal nieuw voor mij. Hij had ook al eens een deel van ons meubilair verkocht", zegt Annelies. "Maar er kwamen altijd wel vervangers voor in de plaats. Bovendien kan men dan boos zijn maar dat helpt toch niet." Voor vakantie hadden ze een vast stekkie aan de Moezel. Eén keer zijn ze van die traditie afgeweken en naar Italië geweest. "Ik heb altijd in de handel gezeten en kan het contact met de mensen niet meer missen. We wonen dan wel in België, maar een dag zonder Valkenswaard is voor ons een verloren dag. Onze gouden bruiloft vieren we daar natuurlijk wel."

Op zaterdag 29 juni is het feest in Herberg de Taamvenhoeve aan de Maastrichterweg. Op die dag zullen er ongetwijfeld veel oude verhalen worden opgehaald. Een ding is immers zeker: er is voor het bruidspaar meer dan voldoende stof uit de afgelopen vijftig jaren om nog eens de revue te laten passeren. Opa en oma zullen dan ongetwijfeld een onvergetelijke dag beleven, met hun kinderen en kleinkinderen.

Meer berichten