Auteur Piet Snijders bij de tentoonstelling over Death Valley De Peel in Museum Klok & Peel in Asten.
Auteur Piet Snijders bij de tentoonstelling over Death Valley De Peel in Museum Klok & Peel in Asten. (Foto: Idor van Duppen)

Het boek vertelt de verhalen

Idor van Duppen

Oud-journalist Piet Snijders schrijft 'Death Valley de Peel'

Donderdag 6 juni staat geheel in het teken van Death Valley de Peel. Het is de start van de activiteiten rondom de herdenking van de bevrijding van de Peel, 75 jaar geleden. Die dag presenteert Piet Snijders officieel zijn boek Death Valley De Peel. Dat gebeurt in Museum Klok & Peel in Asten waar die dag ook het startschot plaatsvindt van diverse andere activiteiten die samenhangen de bevrijding. De datum 6 juni is natuurlijk bijzonder: de dag van D-day in 1944, ook bekend als Operation Overlord, de geallieerde landing in Normandië.

ASTEN/PEELLAND - Oud-journalist Piet Snijders (67) uit Heusden is vrijwilliger bij Museum Klok & Peel in Asten en in die hoedanigheid heeft hij een workshop 'Storytelling' gedaan. Bij die workshop ging het al snel over de herdenking van 75 jaar bevrijding en de link met de Peel en het museum werd door Snijders al snel gelegd. Zo ontstond het idee om een boek te schrijven met verhalen uit de Peel over de oorlog en hij begon met het bestuderen van de literatuur. Piet Snijders: '"Er is hier enorm veel gebeurd en verrassend veel verhalen zijn nog niet verteld." Hij komt met een voorbeeld uit Ommel over tientallen Duitse soldaten die te paard de tanks te lijf gingen: "In de internationale literatuur wordt verteld dat de laatste slag met cavalerie in de Eerste Wereldoorlog plaatsvond, maar eigenlijk is dat dus hier in de Peel geweest."

Zo hoorde Piet Snijders ook hoe nabij zijn ouderlijk huis in Heusden een Brits vliegtuig met Franse bemanning is neergeschoten. Daar wist hij eigenlijk niets van en hierdoor is bij hem het idee ontstaan om de verhalen die er nog zijn te verzamelen en het boek te schrijven. Schrijven was niet alleen zijn vak maar is ook zijn hobby.

Death Valley de Peel

Hij koos Death Valley De Peel als titel voor zijn boek. Britse piloten noemden het gebied Death Valley omdat zoveel vliegtuigen zijn neergeschoten. Rond de Peel waren dat dertig toestellen. Vervolgens gebruikte Jozef van der Heyden uit Someren-Eind de term voor het eerst in zijn verhalen over de oorlog; wel in het Nederlands: 'dodenvallei.' In de hele oorlog zijn in Nederland overigens 6000 toestellen verongelukt.
Piet Snijders heeft bij bijeenkomsten in het museum gevraagd naar verhalen over de oorlog en zo is de bal gaan rollen. "Veel verhalen waren al latent aanwezig, sommige heb ik samengesteld uit verschillende bronnen", vertelt hij. Een van de verhalen gaat over het in brand schieten van het kasteel in Deurne, waar de dochter van de baron woonde. Later is het kasteel door de Duitsers ingenomen en werd het een doelwit. Uiteindelijk is het kasteel met forsforbommen in brand geschoten waardoor nu slechts de kasteelruïne rest.

De hele oorlog

Het boek bevat verhalen over de hele oorlog. Vier gaan over de tijd van de mobilisatie, zes over de Duitse inval. Vervolgens gaan een vijftiental verhalen over de bezettingstijd en staat de teller voor de verhalen over de bevrijding op eenentwintig. Al die verhalen spelen zich af in de regio maar de nadruk ligt op Deurne, Asten, Someren en Meijel.

Snijders benadrukt dat in de regio echt flink gevochten is, zeker ook bij de tegenaanval waarbij de Duitsers hebben geprobeerd om de corridor Nijmegen-Eindhoven te doorsteken, wat overigens niet is gelukt. Hij stelt: "Na Normandië werd het zwaarst gevochten in De Peel."

75 jaar bevrijding

De verzamelde verhalen vormen ook de basis voor de tentoonstelling in Museum Klok & Peel dat het steunpunt is voor diverse activiteiten die samenhangen met de herdenking van 75 jaar bevrijding. Zo is er een fietsroute uitgezet in Deurne, Asten en Someren langs plekken die in de oorlog van belang waren en wordt de evacuatie van destijds nagespeeld, waarbij vier tot vijfhonderd belangstellenden worden verwacht. In Ommel wordt in september een monument onthuld en die maand wordt ook het toneelstuk De weg naar de vrijheid op de planken gebracht.

Tentoonstelling

De tentoonstelling is een van de vier pijlers onder de herdenking van de bevrijding. De andere drie zijn het boek met een vijftigtal verhalen van Piet Snijders, de activiteiten die worden georganiseerd, en ten slotte het educatieve pakket voor zowel de basisscholen als het voortgezet onderwijs. Museum Klok en Peel werkt voor alle activiteiten samen met de zes Peelgemeenten Helmond, Asten, Deurne, Someren, Gemert-Bakel en Laarbeek.

Signeersessie

Het boek Death Valley De Peel is vanaf donderdag 6 juni voor 19,45 euro te koop via de regionale boekhandel, de VVV's en Museum Klok & Peel.

In het museum is zaterdag 8 juni een speciale signeersessie. Tussen 14.00 en 16.00 uur is Piet Snijders aanwezig om het boek te signeren. Tijdens deze middag zal het Astense trio Pro et Contra enkele stemmige miniconcerten verzorgen

Piet Snijders

Piet Snijders was van 1973 tot 2015 werkzaam als journalist bij het Eindhovens Dagblad. Schrijven is altijd zijn hobby en zijn werk geweest en hij is daar na zijn pensionering ook mee doorgegaan. Van zijn hand verschenen al diverse boeken: Jan die Smet van der Diesdunc, over de Astense klokkengieter uit de 15de eeuw, het woorden- en verhalenboek Aastes van heure zeggen, poëzie in Dartelende Weind, en Peelromans over Tieske.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de websites:

www.deathvalleydepeel.nl/

www.brabantremembers.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden