West End, het beroemde theaterdistrict hartje Londen. Foto: Pixabay.
West End, het beroemde theaterdistrict hartje Londen. Foto: Pixabay. (Foto: )

Niels (20) als producent in spé mogelijk naar West End in Londen

Niels van Doormalen uit Valkenswaard is toegelaten tot een prestigieuze toneelopleiding aan de Goldsmiths University of London. "Een unieke kans voor mij, maar op termijn hopelijk ook voor de Nederlandse theater- en musicalsector. Ik sta voor een nieuwe generatie musicalmakers, met nieuwe verhalen en met een gezonde financiering."

Valkenswaard - "Na de bachelor Theaterwetenschap, de vooropleiding muziektheater aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten (Tilburg) en een minor in communicatiewetenschap ben ik toegelaten tot de master Producing for Musicaltheatre, aan Goldsmiths University of London", vertelt de twintigjarige Niels, die vorig jaar de voorstelling En jij zei Hey/Groetjes van mij produceerde. Maar het begon al eerder. "Tijdens mijn middelbare schoolperiode heb ik aan menig musical- en muziekproject van Were Di meegedaan: musicals, songfestivals en Vijflandenontmoetingen."

Eerder werkte hij als assistent van Maarten Voogel aan de landelijke musicals The Color Purple, die bezocht is door zelfs de koningin, The Bridges of Madison County en Fun Home. Andere Nederlandse musicals zijn Expeditie Eiland en Soof. "Daarnaast was ik dit jaar gesprekspartner bij het Sectoradvies Muziektheater 'Later is al begonnen' van de Raad voor Cultuur. Bart Dieho vroeg me mee te denken over de marketing van het academisch verantwoorde boek De Nederlandse Musical. Ook houd ik me momenteel met veel enthousiasme bezig met de culturele gebiedsontwikkelingen in Amsterdam Sloterdijk. Op dit moment wordt ook onderzocht of daar een nieuwe musical kan worden geproduceerd." Hij zegt: "Door mijn academische en praktische ervaring van de afgelopen drie jaar heb ik een helder beeld kunnen creëren van het theaterlandschap in Nederland. Ik signaleer dat hier een nieuwe manier van produceren noodzakelijk is om het musicalgenre verder te kunnen ontwikkelen. De weinige Nederlandse initiatieven die vernieuwende producties brengen, werken nu vaak zonder fairpractice-beleid of blijken niet rendabel. De potentie van de musical moet binnen de gehele theatersector worden erkend, maar dan moet er ook ruimte worden gecreëerd om nieuwe verhalen op een kwalitatieve manier te ontwikkelen. Die ruimte is er nu niet. Ik zal bij terugkomst mijn uiterste best doen een structuur in Nederland te creëren waarbinnen die verhalen kunnen worden verteld."

Crowdfunding

Om de master te financieren, is Niels een crowdfundingsactie gestart. Meer informatie hierover op www.voordekunst.nl.

Meer berichten