Were Di-leerlingen luisteren aandachtig naar Djessy. Foto: Jurgen van Hoof.
Were Di-leerlingen luisteren aandachtig naar Djessy. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Scholieren duiken in wereld van goud

Ton van Helvoort

Were Di bezoekt juwelier

In het kader van een themaweek van scholengemeenschap Were Di brachten leerlingen van de derde klas een bezoek aan juwelier Bax aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard.

Valkenswaard - Ze werden ontvangen door Djessy Bax, dochter van het echtpaar Bax. "We kregen het verzoek om de leerlingen uit de derde, verdeeld over alle niveaus in het onderwijsaanbod, enigszins wegwijs te maken in onze branche."

Gekozen werd om de kinderen wat te vertellen over de wereld van goud, zilver en diamanten. De leerlingen kwamen in twee groepen, waarbij het opviel dat er geen jongens bij waren. De eerste groep met leerkracht Loïs van Kampen zat gezellig aan een grote tafel midden tussen de juwelen. Ze ontvingen een tasje met vakbladen en informatie, zodat ze thuis nog eens rustig konden nazien wat ze bij Bax gehoord en gezien hadden.

Goudsmit Annemieke toonde diverse gouden voorwerpen, waarbij de kinderen de prijs van zo'n artikel moesten raden. Daarbij speelde de uitleg van Annemieke een belangrijke rol. "Goud is duurder dan zilver", zei ze. "Goud is ook harder en blijft dus langer mooi." Op de vraag wat de kinderen wisten over het zilvergehalte, kwam een spontane reactie: 'helemaal niets'. Ook werd aandacht besteed aan het keurteken, waarbij duidelijk werd aangegeven dat elke kwaliteit zijn eigen keurteken heeft.

Na een tijdje werden de groepen gewisseld en ging de goud- en zilvergroep over naar de diamanten. Leerkracht Marianne Raaijmakers begeleidde haar groep. Djessy Bax gaf verdere uitleg, onder meer over wat een diamant is. Menigmaal werd gevraagd waarom diamant zo duur is. Middels een filmpje konden de leerlingen zien wat er allemaal moet worden gedaan voordat een diamant in de winkel terecht komt en verkocht kan worden. Een verfrissing zorgde voor een kleine rustpauze. "Belangrijke oorzaken van de waarde van een diamant zitten in de grootte, de kleur van de steen, de zuiverheid van de steen en de slijpvorm. Allemaal factoren die diamanten extra duur maken", zei Djessy.

Meer berichten