Sinds kort beschikt de Speel-o-theek over een eigen bestelwagen. Foto: Jurgen van Hoof
Sinds kort beschikt de Speel-o-theek over een eigen bestelwagen. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Weer Buitenspeeldag op de Corridor

Willem-Jan Schampers

Speel-o-theek laat van zich horen

Onder het motto 'Samen spelen, samen delen' werd vier jaar geleden Speel-o-theek Valkenswaard geopend. Aan de Karel Mollenstraat Zuid 21 kunnen kinderen vrij spelen en na afloop is er de mogelijkheid om speelgoed te lenen voor een bepaalde duur. Niet alleen inwoners van Valkenswaard zijn er welkom, maar iedereen die graag wil spelen. En op woensdag 12 juni is het een speciale dag. Dan vindt op de Corridor weer de Buitenspeeldag plaats. Van 13.00 tot 17.00 uur.

VALKENSWAARD – Seyed-Anjum Pasha, initiatiefnemer van de Speel-o-theek: "Ieder kind heeft het recht om onbezorgd te kunnen spelen. En precies met die insteek ben ik in 2015 begonnen met de Speel-o-theek. We bieden een enorm assortiment speelgoed aan. Van puzzels en gezelschapspellen tot poppen en leesboeken. Leden (kosten 25 voor een heel jaar; 15 euro voor een half jaar, red.) kunnen iedere keer drie speeltjes lenen. Zo vaak je maar wilt. Dankzij de steun van enkele lokale ondernemers en schenkingen kan de Speel-o-theek de kosten zo laag mogelijk houden."

Sinds kort heeft Pasha de beschikking over een heuse bestelwagen, om in de regio speelgoed op te halen. "Enkele sponsors hebben dit mogelijk gemaakt", zegt hij dankbaar. "Het is fantastisch om te merken dat veel mensen ons initiatief een warm hart toedragen. Vier jaar geleden zijn we met helemaal niks begonnen. Ik had een idee, maar verder niets. Geen pand, geen speelgoed, geen financiële mogelijkheden en geen vrijwilligers. En nu! Met de sponsorgelden kunnen, naast de kosten voor de auto, ook gas, water en licht van ons pand worden betaald en is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld een Buitenspeeldag te organiseren."

Het straatfeest op de Corridor wordt ondersteund door diverse partijen, waaronder Van Houts Attractieverhuur. Pasha: "Nic komt met zijn welbekende speelattracties. Denk dan aan een springkussen, voetbalattracties, speeltoestellen, limonaderfontein, schmincken enzovoorts. Bovendien is er poppenkast. En voor alle kinderen is er een gratis suikerspin!" De speel-o-theek vormt uiteraard het middelpunt. De vrijwilligers zorgen voor een natje en een droogje. "En iedereen die hier komt, kan gratis een boek uitkiezen en meenemen. We hebben allerlei soorten kinderboeken."

Pasha lijkt onvermoeibaar. "We proberen elke keer weer iets nieuws te bedenken. Zo spelen we hier op zaterdag Mens-Erger-Je-Niet en wordt er gedamd. Tussen 10.00 en 13.00 uur. De winnaars mogen een bordspel of puzzel uitkiezen en mee naar huis nemen." Volgens Pasha is dit allemaal bedoeld om kinderen te stimuleren met elkaar te spelen. Ook die kinderen waarvan de ouders niet zo veel hebben te besteden. "En het mooie is dat het voor kinderen niet uitmaakt hoe je er uitziet, hoe je heet of waar je vandaan komt.

Speel-o-theek Valkenswaard is op woensdag en donderdag geopend van 13.30 tot 15.30 uur. Op zaterdag van 10.30 tot 13.00 uur. Voor meer informatie: tel. 06-24871446 of www.speelotheekvalkenswaard.nl.

Meer berichten