Tussen 17.00 en 18.00 uur is de aankomst van de koetsentocht, bij het Rijtuigenmuseum. Foto: Ger van Beek.
Tussen 17.00 en 18.00 uur is de aankomst van de koetsentocht, bij het Rijtuigenmuseum. Foto: Ger van Beek. (Foto: )

Wat is er te doen in Valkenswaard?

Concert in het park

Valkenswaard - Zondag 9 juni (Eerste Pinksterdag) vindt de achtste editie van 'Ameezing Valkenswaard' plaats in het Van Bestpark in Valkenswaard. Een meezingevenement voor jong en oud. Op 8 juni is er een bijzondere editie van Concert in het Park met The Summer of '69 – 50 jaar Woodstock. Vijf totaal verschillende bands krijgen de gelegenheid om samen met het groot(s) orkest een ode te brengen aan Woodstock-artiesten zoals Joe Cocker, Creedence Clearwater Revival, Simon & Garfunkel, Janis Joplin en The Who. "Op naar een bijzonder pinksterweekend." Meer op www.ameezingvalkenswaard.nl en www.concertinhetpark.nl.

Slotuitvoering CMD

Valkenswaard - De jaarlijkse grote slotuitvoering van het Centrum voor Muziek en Dans vindt 16 juni plaats in de theaterzaal van de Hofnar. Ook dit jaar belooft het weer een gevarieerde en verrassende voorstelling te worden met muziek en dans onder de titel PROMENADE … het CMD neemt je mee. "In 1874 componeerde Mussorgsky zijn 'Schilderijententoonstelling' bij de expositie van Viktor Hartmann. Nu neemt het CMD je mee op een reis waarbij muziek, dans én beeld met elkaar worden verbonden. De voorstelling begint om 16.00 uur. De toegang is 7,50 euro voor volwassen en 4,00 euro voor kinderen tot 12 jaar. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de kaartverkoop van De Hofnar."

Repair Café

Dommelen - Het Repair Café in Dommelen is zaterdag 8 juni voor de laatste keer vóór de zomervakantie geopend. "Daarna moet u wachten tot 14 september. Zoals gewoonlijk staan van 10.00 uur tot 14.00 uur de vrijwilligers weer voor u klaar." U vindt het Repair Café aan de achterkant van De Belleman in Dommelen. Bezoekers kunnen er terecht met allerlei materialen (inclusief kleding en fietsen), met uitzondering van grote huishoudelijke apparaten als wasmachines.

Pinksterrit

Borkel en Schaft - Hippische Vereniging St. Servatius uit Borkel en Schaft organiseert op Eerste Pinksterdag, 9 juni, een koetsentocht met dit jaar meer dan veertig authentieke rijtuigen. Dit jaar is gekozen voor een geheel nieuwe opzet. "De Pinksterrit zoals deze in het verleden werd georganiseerd, is ons een beetje uit zijn jasje gegroeid. De vereniging heeft alles op alles gezet om de traditionele koetsentocht wel te laten doorgaan, maar de door ons georganiseerde braderie en randactiviteiten in het centrum van Borkel komen te vervallen." De start en finish van de route is dit jaar bij het Rijtuigenmuseum van de Familie Van Den Heuvel aan de Molenstraat. Daar vindt ook de jurering plaats. De eerste koetsen vertrekken om 10.00 uur. Ze vervolgen de route individueel richting Borkel en Schaft, waar ze tussen 11.30 en 14.00 uur aankomen. Op het weiland aan de Dorpsstraat worden de koetsen gepresenteerd worden. "De traditionele koetsentocht onderscheidt zich door de zorgvuldige afwerking van koets, tuig en paard. Het is als het ware een rijdend museum."

Examens

Valkenswaard - In theater De Hofnar is er dinsdag 11 juni een openbaar muzikaal examen. Klarinettiste Pien Hendriks van Harmonie De Dommelecho doet haar D-examen. Een hoger diploma is er niet, afgezien van professionele opleidingen. Iedereen is welkom om het examen bij te wonen, de entree is gratis. De Dommelecho telt een fors aantal jonge muzikanten. De Dommelse harmonie is daar trots op en is er natuurlijk erg blij mee als die jonge musici een hoog niveau bereiken. Pien wordt tijdens haar examen ondersteund door Harmonie De Dommelecho, waarvan ze zelf deel uitmaakt. Pien (17) begon haar klarinetlessen bij Ingrid van Alphen op het Centrum voor Muziek en Dans in Valkenswaard.

Molen Open

Borkel en Schaft - Molen Sint Antonius Abt aan de Dorpsstraat in Borkel en Schaft is op Eerste Pinksterdag van 11.00 tot 16.00 uur geopend voor het publiek. Deze dag wordt De Pinksterrit georganiseerd, die tocht komt langs de molen tussen 11.30 en 12.30 uur. "Dit is dus een mooie plek om de koetsen rijdend te bewonderen. De molenaars laten de molen draaien en vertellen alles over de techniek, de geschiedenis en het molenaar vak. U kunt gratis meedoen aan een rondleiding door de molen." Tijdens de opening kunt u diverse soorten meel kopen. "Ook gaan we weer op authentieke wijze ons Borkels molenbrood bakken. Bezoekers kunnen dan voor 2,50 euro bij de molen een vers gebakken molenbrood kopen." Het is voor de vrijwillige molenaars fijn als er veel bezoekers komen. "Maar zeker zo mooi vinden ze het om ook echt aan het werk te zijn in de molen en de molen in zijn volle glorie te laten malen. Daarvoor zijn we nog op zoek naar maal goed. Dus als je mais of granen hebt die gemalen moeten worden, dan doen we dat graag voor u."

Luisterend oor

Valkenswaard - Soms wil je praten over verdriet, zorgen of problemen, maar is het moeilijk om een luisterend oor te vinden bij iemand uit je omgeving. Of je zoekt juist naar iemand die jou niet persoonlijk kent. Bij de Luisterlijn kun je dag en nacht het hele jaar door anoniem terecht met jouw verhaal. Om de inwoners en instanties van Valkenswaard kennis te laten maken met deze bijzondere organisatie organiseert Bibliotheek de Kempen op donderdagavond 20 juni een informatiebijeenkomst. Zowel leden als niet-leden van de bibliotheek zijn op 20 juni vanaf 20.00 uur welkom. Gratis aanmelden: www.biliotheekdekempen.nl.

Toertocht voor motoren

Dommelen - Op zondag 23 juni organiseert MC de Kempengalm haar 34e Koperteutenrit. De organisatie vertelt: "Een mooie tocht van ongeveer tweehonderd kilometer, door Brabant en Limburg. Tussen 9.00 uur en 11.00 uur kun je starten vanaf café De Dommelstroom aan de Bergstraat 2, in Dommelen."

De route is alleen op Garmin- en Tomtomnavigatie ter plaatse of met voorinschrijving beschikbaar op www.mckempengalm.nl. De kosten van deelname bedragen vijf euro per motor plus één koffie of thee voor vertrek. Meer via www.mckempengalm.nl.

Meer berichten