Ederveen toont de bundel met gedichten en kunstwerken. Naast hem Margriet Hennekens en Will Verhagen. Foto: Jurgen van Hoof.
Ederveen toont de bundel met gedichten en kunstwerken. Naast hem Margriet Hennekens en Will Verhagen. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Unieke bundel kunst en gedichten

Ton van Helvoort

Tijdens Atelierroute gepresenteerd

De vierde Atelierroute werd vrijdagavond geopend. Die avond werd direct een dichtbundel gepresenteerd. De kunstenaars die hun atelier twee dagen voor het publiek openstellen waren hierbij uiteraard present.

Valkenswaard - Ook was een aantal dichters van Explanade aanwezig. Omdat het dichters- en schrijverscollectief Explanade zich al diverse keren door de geëxposeerde kunstwerken heeft laten inspireren, is in de klankgroep van de stichting Vaart het idee ontstaan om een gezamenlijke bundel van de kunstwerken met de bijbehorende gedichten uit te geven. Beide partijen zijn daarin volledig geslaagd.

Nadat voorzitter Will Verhagen de bijeenkomst opende, werd de eerste bundel uitgereikt aan burgemeester Anton Ederveen. Hij wees erop dat Valkenswaard bekendstaat als een gemeente die bruist van activiteiten. "Ik zeg dat nu omdat die activiteiten ook gelden op het gebied van kunst en cultuur." Speciaal voor deze avond droeg hij een ambtsketen die door John Bijsterveld, goudsmid en één van de kunstenaars die zijn atelier openstelt, volledig is vernieuwd. "Ik ben daar trots op", zei de burgemeester. "Ook al omdat deze keten nog uit 1811 stamt."

Hij dankte niet alleen alle kunstenaars voor hun inzet, maar zei ook blij te zijn met de medewerking van Explanade. Eerder had voorzitter Will Verhagen wethouder Theo Geldens welkom geheten, evenals Tom Verhoeff, de zoon van Koos Verhoeff, die helaas in 2018 is overleden. Hij nam aan de drie vorige Atelierroutes deel en is onder meer bekend van kunstwerken op de rotonde van de Tienendreef en op de Leenderweg. Drie kunstwerken van hem staan voor de universiteit van Heidelberg.

Het bijzondere aan de Atelierroute 2019 is dus die uitgebreide samenwerking met Explanade, een gezelschap dat in 1983 werd opgericht in Carolus. Nelleke van Tuijl vertelt vol trots. "Onze leden zijn afkomstig uit alle hoeken van Zuidoost-Brabant. Wij komen elke eerste donderdagavond van de maand bij elkaar", zegt ze. "We lezen dan een gedicht, verhaal of proza voor, dat echt kritisch door de medeleden wordt bekeken. Wij vinden het, met de Atelierroute, een prachtige combinatie waarbij in een atelier van de kunstenaar gedichten door ons worden voorgedragen."

Verhagen benadrukt dat Vaart gelukkig is met de samenwerking. "En dat allemaal in Valkenswaard. De nieuwe bundel Dichten met Vaart getuigt dan ook van grote vakmanschap, zowel bij de beeldend kunstenaars als bij Explanade. Wij inspireren elkaar en de resultaten zijn echt heel bijzonder." De Atelierroute is nu voor de vierde keer gerealiseerd. Het is de laatste jaren overduidelijk gebleken dat de organisatie Vaart met dit project heel veel mensen in Valkenswaard en omgeving een groot plezier doet.

"Het is toch goed de mensen achter die kunstwerken en proza te kunnen ontmoeten." Het is bijna vanzelfsprekend, maar over twee jaar zal de vijfde Atelierroute ongetwijfeld weer worden gehouden.

Meer berichten