Tijdens het KROOST-festival verzorgen leerlingen van het CMD optredens op het plein voor De Hofnar.
Tijdens het KROOST-festival verzorgen leerlingen van het CMD optredens op het plein voor De Hofnar. (Foto: )

Eerste KROOST-festival in De Hofnar

Willem-Jan Schampers

Open dag op woensdag 12 juni

'Heb je zin in een leuke dag met je kroost of ben je gewoon benieuwd naar welke instellingen zijn gehuisvest in het gebouw van De Hofnar? Dan is een bezoek aan het KROOST-festival zeker de moeite waard'. Zo begint de uitnodiging van Bibliotheek De Kempen, Centrum voor Jeugd en Gezin, Centrum voor Muziek en Dans, Cordaad Welzijn, Theater De Hofnar, GGD Valkenswaard, Zuidzorg en de cultuurcoaches van de gemeente Valkenswaard. Samen zorgen zij op woensdag 12 juni voor een programma vol muziek, workshops en voorstellingen.

VALKENSWAARD - Renske de Leuw (coördinator Activiteiten & Projecten CMD) en Mieke Schellekens (sociaal verpleegkundige GGD Brabant-Zuidoost) zijn nauw betrokken bij de organisatie van de eerste editie van het KROOST-festival. "De doelgroep zijn kinderen van twee tot vijftien jaar. En hun ouders en grootouders", vertelt Renske. "Er is al geruime tijd sprake van overleg tussen de verschillende gebruikers van de cultuurcentrum De Hofnar. We bespreken hoe we samen het gebouw zo optimaal mogelijk kunnen gebruiken. Van daaruit ontstond het idee om ons samen eens te presenteren aan het publiek. Ik durf namelijk te beweren dat er hier instellingen zijn gevestigd, waarvan de meeste mensen niet weten wat ze doen."

Mieke vult haar aan: "Ik denk dat de meerderheid niet eens weet dat dat de GGD hier zit. Of het Centrum voor Jeugd en Gezin en Cordaad Welzijn. En ook mensen met kleine kinderen komen naar De Hofnar. Sinds een jaar is immers ook het consultatiebureau hier gevestigd. Dit is nog redelijk onbekend. Vandaar het KROOST-festival. Zie het als een soort open dag. De diverse onderdelen zijn aangepast aan de verschillende leeftijden van de kinderen. De ochtend (09.30-13.00 uur) is voor kinderen tot vier jaar, de middag (13.30-17.15 uur) voor jeugd van vier tot twaalf jaar en de avond (19.00-21.30 uur) voor pubers en hun ouders."

Volgens Renske zijn er meer raakvlakken tussen de verschillende gebruikers, dan dat je op het eerste gezicht zou verwachten. "Denk aan het voorkomen van gehoorschade en muziek maken en luisteren, voorlezen in combinatie met muziek en voeding en gezondheidsbevordering", aldus Renske, die bij dit alles het kind de 'bindende factor' noemt. "Als er binnen een gezin geen financiële mogelijkheden zijn om kinderen kennis te laten maken met theater, cultuur of muziek, zijn er allerlei instanties die kunnen helpen. Zoals stichting Leergeld of Jeugdfonds Cultuur. Ook hierover is tijdens het festival informatie te verkrijgen."

Renske hoopt dat het KROOST-festival een jaarlijks evenement wordt. "Alles is gratis, maar we vragen wel aan bezoekers om zich voor de voorstellingen even van tevoren aan te melden. Er is namelijk maar een maximum aantal plaatsen." Mieke: "Er is voor ieder wat wils. Bijzonder is de poppendokter, maar ook het DigiBiebLab en de workshop Social Media/mediawijsheid zijn zeker de moeite waard." Meer info: www.hofnar.nl.

Meer berichten