Enkele graven die reeds geadopteerd zijn. Deze jonge militairen verdienen onze dankbaarheid.
Enkele graven die reeds geadopteerd zijn. Deze jonge militairen verdienen onze dankbaarheid. (Foto: )

75 jaar bevrijding Valkenswaard

Ton van Helvoort

'Adopteer graf van een militair'

Op 17 september 2019 is het 75 jaar geleden dat de Britten Valkenswaard bevrijdden. Die dag bereikten de Irish Guards de stenen Brug over de Dommel. Daar stopten de tanks voor een hergroepering. Al snel volgde de rest van de regio.

Valkenswaard - In de geschiedenis rondom de bevrijding van Nederland gaat de meeste belangstelling vaak uit naar de gevechten bij de Rijnbrug in Arnhem. Toch is ook de vernietiging van negen Sherman tanks vlak na de opmars, door een Duitse hinderlaag, achteraf een beslissende factor geweest, waardoor Market Garden niet gebracht heeft wat de legerleiding voor ogen had.

Slachtoffers

De laatste weken werd uiteraard veel aandacht besteed aan de gebeurtenissen van die tijd. Mede dankzij de Stichting Erfgoed 40-45 worden er bij de herdenking van 75 jaar bevrijding rond 17 september diverse bijeenkomsten georganiseerd. Secretaris van de stichting is Raimondo Bogaars. Daarnaast is hij voorzitter van de werkgroep Valkenswaard War Cemetry Adoption Program. "De zware gevechten hebben veel slachtoffers geëist, die in een later stadium begraven zijn op de militaire begraafplaats aan de Luikerweg. Kort na de oorlog zorgden mensen uit de omgeving voor de graven op het ereveld. Ook legden ze er een bloemetje neer." Maar dat werd in de loop van de jaren steeds minder. "Daarom zijn we in maart 2018 een actie gestart om de inwoners van Valkenswaard en omgeving te vragen een graf op die militaire begraafplaats te adopteren", zegt Bogaars. "Wij vinden immers dat die Britse soldaten die hun, vaak nog jonge, leven voor ons hebben opgeofferd meer aandacht verdienen."

Bloemetje

Gelukkig is inmiddels een groot aantal van de 222 graven geadopteerd. "Ons streven is echter dat op 17 september alle graven geadopteerd zijn." Het gaat nu nog om ongeveer veertig graven. De adoptant wordt gevraagd enkele malen per jaar een bloemetje te leggen op het graf dat men heeft geadopteerd. Voor de adoptie vraagt de stichting een bijdrage van vijf euro per jaar.

"Inmiddels hebben we met onze stichting al een groot aantal familieleden van de begraven militairen bereid gevonden om komende september bij de herdenking aanwezig te zijn", zegt Bogaars. "Het zou geweldig zijn als dan alle graven geadopteerd zijn. Als stichting Erfgoed geven wij met een certificaat informatie over het graf van de geadopteerde soldaat." Een graf adopteren? Neem dan contact op via info@erfgoed40-45.nl. Voor verdere informatie zie: www.erfgoed40-45.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden