Het 10 mei-monument dat in 2014 is onthuld in Valkenswaard. Foto: Jurgen van Hoof.
Het 10 mei-monument dat in 2014 is onthuld in Valkenswaard. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Valkenswaardse slachtoffers herdacht

Ton van Helvoort

Bij monument Oude Begraafplaats

De Bond van Wapenbroeders is een vereniging voor oud-verzetsstrijders, veteranen en voor leden die nog actief dienen bij de krijgsmacht. De meeste inwoners van Valkenswaard zijn bekend met de Britse Begraafplaats aan de Luikerweg en het Oorlogsmonument op het Verzetsstrijdersplein.

Valkenswaard - Toch is er in Valkenswaard nog een derde monument: op de Oude Begraafplaats aan de Kerkhofstraat. Op initiatief van de Bond van Wapenbroeders-afdeling Valkenswaard is dat monument op 10 mei 2014 gerealiseerd, ter nagedachtenis aan Valkenswaardse slachtoffers van oorlogsgeweld. Het refereert aan 10 mei 1940: de Duitse inval in Nederland. Het monument heeft zestig herdenkingsplaatjes, waarvan er 41 zijn ingevuld. Het meest recente slachtoffer is S. v. Niele: die op 17 juli 2014 met het vliegtuig MH17 neerstortte in Oekraïne. Het toestel werd geraakt door een luchtdoelraket.

De bond stelde zich bij de onthulling als doel om de 10 mei-herdenking tot een jaarlijkse traditie te doen uitgroeien. Het eerste lustrum van de jaarlijkse herdenking van Valkenswaardse slachtoffers is vijf jaar verder een feit. Voor zover bekend is er in Valkenswaard nog nooit eerder aandacht besteed aan de omgekomen burgers en militairen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Nederlands-Indië en aan de oorlog met Japan in de Tweede Wereldoorlog.

Nu, na zeventig jaar, wil de Bond van Wapenbroeders ook bij deze slachtoffers van oorlogsgeweld een ogenblik stilstaan. Op het monument staan zes namen van inwoners uit Valkenswaard, die in die periode zijn omgekomen. De herdenking wordt vrijdag gehouden om 19.00 uur, op de Oude Begraafplaats in Valkenswaard. Met een welkomstwoord opent Christ van den Heuvel, voorzitter van de Bond van Wapenbroeders-afdeling Valkenswaard e.o, de bijeenkomst. Daarna spreekt pastoor Felie Spooren. Het Valkenswaardse mannenkoor Herenaccoord zingt daarna enkele toepasselijke liederen.

Eén van de leden van de Wapenbroeders vertelt over het ontstaan van het monument. Na nog een optreden van Herenaccoord zal hoornblazer Rob Werson het signaal The Last Post blazen, waarna twee minuten stilte worden gehouden. Onder het zingen van het Wilhelmus wordt daarna de Nederlandse vlag gehesen. Ook is er gelegenheid om bloemen bij het monument te leggen. Na een dankwoord van de voorzitter zijn alle bezoekers in de gelegenheid het monument te bezichtigen. Uiteraard zullen er bezoekers zijn die ook bij de herdenkingen van de afgelopen dagen waren. Die waren op locaties die vrijwel iedereen kent. Daarom zou het goed zijn als op 10 mei ook veel inwoners van Valkenswaard naar het monument op het Oude Kerkhof komen. Het zijn tenslotte allemaal inwoners uit Valkenswaard die daar herdacht worden. Zij zijn bij oorlogsgeweld omgekomen. Laat massaal zien dat wij hen niet vergeten zijn. Voor bezoekers die wat moeilijker ter been zijn staan er een beperkt aantal stoelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden