Ieder jaar herdenkt Valkenswaard de in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen.
Ieder jaar herdenkt Valkenswaard de in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen. (Foto: )

Gesneuvelde militairen herdacht

Ton van Helvoort

Dodenherdenking aan de Luikerweg

Op de Britse begraafplaats aan de Luikerweg worden zaterdag 4 mei traditiegetrouw de Britse militairen herdacht die tijdens de oorlog sneuvelden in Valkenswaard en omgeving.

Valkenswaard - De meesten stierven tijdens de opmars van september 1944. Gedurende dat offensief, beter bekend als Market Garden, werd er hevig gevochten in de bossen rondom Valkenswaard. Daarbij viel aan beide zijden een groot aantal doden. Wie op zaterdag 4 mei langs de graven op die Britse begraafplaats loopt, ziet dat het overgrote deel van deze soldaten nog uitzonderlijk jong was. Leeftijden van 18 tot 22 jaar komen vaak voor.

Jonge mannen, voor wie wij toch vreemden waren, offerden hun leven op voor onze vrijheid. Daar moeten we, ook na 75 jaar, ontzettend dankbaar voor zijn. Daarvoor is die jaarlijkse herdenking voor jong en oud een goede gelegenheid. Gelukkig neemt de belangstelling elk jaar toe. Er zijn ook veel jongeren aanwezig. Kom zaterdag 4 mei naar de Britse begraafplaats aan de Luikerweg, om te laten zien dat hun dood niet voor niets is geweest. Het zijn allemaal echte helden, die hun strijd voor onze bevrijding met de dood moesten bekopen.

Het Comité 4 mei heeft ook dit jaar weer een passend programma samengesteld. Om precies 18.20 uur vertrekt een bus, die voor iedereen toegankelijk is, vanaf de Markt naar Pannenkoekenhuis Suykerbuyck aan de Luikerweg. Men kan uiteraard ook op eigen gelegenheid gaan. Vanaf 18.35 uur is er een stille tocht vanaf het terrein bij Suykerbuyck. De stoet naar de Britse begraafplaats, wordt onder meer begeleid door leden van de scouting, fanfare EMOS en tamboers en vendeliers van het gilde. Op de begraafplaats vinden kransleggingen plaats en wordt op alle 222 graven een bloemtak gelegd, door leden van de scouting. Ook zijn er enkele toespraken. De Britse en Nederlandse vlag worden gehesen en beide volksliederen gespeeld. De herdenking wordt afgesloten met een rondgang langs de graven, waarvoor alle aanwezigen worden uitgenodigd. Het blijft elk jaar een moment om onze dankbaarheid te tonen.

Meer berichten