Wethouder Marchal: "Voor mij is het allerbelangrijkste dat we na 40 jaar weer duidelijkheid krijgen. Daar blijf ik mij hard voor maken.”
Wethouder Marchal: "Voor mij is het allerbelangrijkste dat we na 40 jaar weer duidelijkheid krijgen. Daar blijf ik mij hard voor maken.” (Foto: Rens van Mierlo)

Duidelijkheid over het Eurocircuit allerbelangrijkste

De laatste maanden zijn de activiteiten op het Eurocircuit regelmatig onderwerp van gesprek. Aanleiding: het nieuwe bestemmingsplan dat voor het einde van dit jaar aan de raad wordt gepresenteerd. Daarin wordt vastgelegd wat er straks wél en niet mag op het circuit.

Valkenswaard - Het Eurocircuit beheerst al ruim veertig jaar de gemoederen. Met evenementen als de MXGP geniet het circuit in Valkenswaard (inter)nationale bekendheid bij motor- en rallysport liefhebbers. Tegelijkertijd veroorzaken de activiteiten ook de nodige spanningen. Zo zijn omwonenden bezorgd over mogelijk meer activiteiten op het circuit en wil vereniging Groen & Heem paal en perk stellen aan het gebruik vanwege aantasting van natuur en milieu.

Het huidige bestemmingsplan is ruim veertig jaar oud. De regels zijn onduidelijk en leiden regelmatig tot een verschil van mening tussen gebruikers van het circuit, gemeente, omwonenden en milieuvereniging. Daarmee wordt de urgentie voor een nieuw plan steeds groter. Iets wat wethouder Kees Marchal, die het proces naar het nieuwe bestemmingsplan begeleidt, onmiddellijk beaamt. "Dit dossier doet zeker de nodige stof opwaaien. Ik vind dat ook niet zo vreemd. We hebben het bestemmingsplan Eurocircuit door allerlei redenen, als gemeente te lang laten liggen. In essentie zijn de reacties van alle betrokken partijen gebaseerd op veertig jaar onduidelijkheid. Daar willen we nu een einde aan maken."

Dat dat niet makkelijk is, blijkt uit diverse rechtszaken die de gemeente voerde over het gebruik op het circuit. "De weg naar dit nieuwe bestemmingsplan is er één met veel hobbels. En als je 40 jaar niet aan de weg hebt gewerkt, kun je wat kuilen verwachten. Die rechtszaken laten ons zien hoe onduidelijk de regels zijn. Zelfs de experts denken er anders over. Maar we krijgen zo wel de broodnodige duidelijkheid in zaken die juridisch op teveel manieren uit te leggen zijn."

In het nieuwe bestemmingsplan wordt er uitgegaan van het feitelijk gebruik van de afgelopen 10 jaar. Voor het einde van het jaar wordt het aan de raad voorgelegd. Marchal: "Ik denk dat we met dit voorstel een heel mooie balans hebben gevonden tussen de belangen van de gebruikers, de omwonenden en de natuur. Ook de gevolgen van bijvoorbeeld meer activiteiten op circuit, denk aan fijnstof of geluidsoverlast, moeten daarbij klip en klaar zijn. Daar zit ik als wethouder bovenop. Daarna is het aan de raad om te beslissen wat ze willen. Voor mij is het allerbelangrijkste dat we na 40 jaar duidelijkheid krijgen. Daar maak ik mij hard voor."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden