Brabants Landschap zet zich in voor het behoud en de ontwikkeling van een groene omgeving ‘dichtbij’ huis.
Brabants Landschap zet zich in voor het behoud en de ontwikkeling van een groene omgeving ‘dichtbij’ huis. (Foto: )

Op stap met de boswachter tijdens de Dag van het Landschap

Op Tweede Paasdag, maandag 22 april, vieren Brabants Landschap en IVN Heeze-Leende het voorjaar met de Dag van het Landschap. Dit jaar staan de Brabantse zandpaden centraal.

Regio - Niet alleen de mens is van zandpaden afhankelijk (geweest), ook vele dieren- en plantensoorten floreren bij de aanwezigheid van de zandpaden en -paadjes in onze natuurgebieden. "Tijdens de Dag van het Landschap nemen de gidsen u mee in de Herbertusbossen in Heeze en hoort u van alles over de biodiversiteit en de historie van zandpaden. Ondertussen geniet u ook van het prachtige voorjaarslandschap dat aan u voorbij trekt."

Door hevig te kronkelen ondergraaft de Sterkselsche Aa zijn oevers. Bomen storten neer, wat een dynamisch beeld oplevert. De ijsvogel is er blij mee en kan ook gezien worden boven de grachten van kasteel Heeze. Verder van de Aa groeien eeuwenoude grove dennen. Hun schorssculptuur verraadt dat ze autochtoon zijn. "In poelen en vennen die tot dit landgoed behoren paart nu de heikikker. De mannetjes kleuren in deze periode helemaal blauw. Tijdens de Dag van het Landschap kunt u op 14 locaties meewandelen met de boswachter. Het totale programma van de Dag van het Landschap is te vinden op www.dagvanhetlandschap.nl." De excursies starten om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. De wandelingen duren anderhalf uur en zijn leuk voor jong en oud. Om 12.00 uur is ook een kort wandelrondje met de boswachter mogelijk. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen helaas niet meewandelen. Adres en parkeren Herbertusbossen: Op de parkeerplaats aan het einde van de Boschlaan in Heeze.

Liever zelf op pad zonder gids? Dat kan met 'Vossenstreken', de avontuurlijke wandelapp voor kleine én grote avonturiers. In de Herbertusbossen kunt u uit de volgende drie routes kiezen; 'Mauwende Marters', 'Holle Huisjes' en 'Heiligie Herbertus'. Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.vossenstrekenapp.com.

Brabants Landschap beheert ruim 18.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. Daarnaast zet zij zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde gebieden. Een netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee maatregelen te treffen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden